Janne Nilsson, t.v., och Marcus Olofsson, t.h., menar att många kollegor lägger uniformen åt sidan efter att avgifterna höjdes mitt i pandemin. Marcus själv är i valet och kvalet.
Janne Nilsson, t.v., och Marcus Olofsson, t.h., menar att många kollegor lägger uniformen åt sidan efter att avgifterna höjdes mitt i pandemin. Marcus själv är i valet och kvalet.

Brist på jobb och höjda avgifter för utbildning får ordningsvakter att sluta

STRÖMSUND (JT) Under pandemin höjdes utbildningsavgifterna för ordningsvakter i Sverige. Det tillsammans med arbetsbrist har fått många ordningsvakter att känna sig tvingade att sluta. Bransch och polis börjar se konsekvenser som inställda grundutbildningar och befarar en potentiell brist på ordningsvakter i framtiden, något som skulle ge långtgående ringar på vattnet.

Publicerad Senast uppdaterad

Janne Nilsson har jobbat som ordningsvakt i Strömsund sedan 1995. Han är i dagsläget en av åtta ordningsvakter som verkar i Strömsunds kommun. Han ser på yrket som något som ger honom kraft, framför allt är det den sociala biten som gör att han trivs så väldigt bra. Men sen pandemin slog till har han och många andra ordningsvakter blivit drabbade av arbetsbrist.

– Alla pubar och arrangemang började ställas in. Juldagsfirandet på Folkets Hus ställdes in, krogarna ställde in sina event. Varken jag eller mina kollegor i Strömsund har haft ett enda jobb sen slutet på 2019, med undantag för Hotingtravet i mitten på juli 2021 berättar Janne.

I mars 2020 beslutade regeringen om rejält höjda utbildningsavgifter för ordningsvakter. Grundutbildningen som tidigare kostat 8 000 kronor höjdes till 23 000 kronor, och fortbildningen som ordningsvakter måste gå var tredje år för att få fortsatt licens höjdes från 1 700 kronor till 8 000 kronor. Det tillsammans med arbetsbristen har fått många att känna att de tvingas lägga uniformen på hyllan.

– Vi har alltså inte kunnat jobba som ordningsvakter på ett och ett halvt år. När det väl kör igång igen ska vi alltså få ihop så pass mycket att vi har råd med vidareutbildningen, det tar sin lilla tid att tjäna ihop det. Man får ju ta av sparkapital eftersom det har ökat så drastiskt, berättar Marcus Olofsson. Han tillägger:

– Dessutom har de flyttat utbildningsdagarna från helgen till mitt i veckan så man får ta ut semester för att kunna delta, samt betala för resa och hotell. Jag är i valet och kvalet om jag ska fortsätta.

Marcus ser en ond cirkel där ringarna på vattnet i slutändan når konsumenterna.

– Jag är rädd att vi tar död på allt, säger han och fortsätter:

– Risken finns att gästerna får betala för hela kalaset. De senaste åren har vi sett stora skillnader i hur folk går ut, det skedde ett ganska stort bortfall redan innan pandemin. Och då ska dansband och ordningsvakter med ökade kostnader betalas. Det kommer bero om på de som vill gå ut och ha trevligt tycker att det är värt att betala högre inträde, resonerar Marcus. Hans förordnande går ut nästa sommar, han har ännu inte bestämt sig för om han kommer förnya det.

– Jag hade egentligen funderingar på att sluta nu, men jag hoppas fortfarande på att kunna jobba in den här summan. Det är ett otroligt socialt arbete, det är jättekul, man träffar mycket glada personer som är ute för att ha kul. Det är roligt att få hjälpa till, menar Marcus.

– Jag tycker att det är åt helskotta, säger Janne Nilsson och fortsätter:

– Och jag har medhåll av kollegor i hela Sverige. För följden när utbildningsavgiften höjs är att vi måste ta igen det av våra arrangörer, och då har man inte råd att anställa oss. Och det är ju ännu värre att det skedde under pandemin för alla går redan på knäna.

Martin Wass, poliskommissarie och ordningsvaktsamordnare i Region nord, menar att någon direkt brist på ordningsvakter inte har uppstått i statistiken än så länge.

– Det finns 102 ordningsvakter i Jämtlands län och det är 25 av dessa som inte har förnyat sitt förordnande. Det är inte alls ovanligt, så jag tycker inte att man kan se en brist än. Men det finns en allmän oro, berättar Martin Wass och tillägger:

– Chockhöjningen upprörde många inklusive mig. Många har kontaktat mig och sagt: “Jag lägger ner, det lönar sig inte”.

Intresset för grundutbildningen har dock svalnat rejält. Informationen om avgiftshöjningen gick ut i mars 2020, tre månader tidigare hade polisen annonserat om grundutbildningen. Så pass många tog tillbaka sin ansökan att grundutbildningen inte blev av i Region nord, varken då eller hittills. Men Martin menar att det är svårt att sia om konsekvenserna eftersom pandemin pågått parallellt.

– Det är svårt att ge en prognos om huruvida det blir en brist på ordningsvakter eller inte, men det är två olyckliga faktorer som sammanträffade.

Martin förklarar att under mer än tio års tid har Polismyndigheten byggt upp ett underskott som låg på 150 miljoner kronor i början av året. Underskottet beror på en felberäkning hos polisen där kostnaderna för rekryteringen till utbildningen och examineringen av ordningsvakterna inte har varit inräknade i utbildningsavgifterna, som således har varit alldeles för låga under en lång tid. Därutöver outsourcade man utbildningen i fem års tid till bevakningsföretag då Migrationsverket år 2015 begärde ett större antal ordningsvakter till sina flyktingboenden i och med flyktingströmmarna som beräknades anlända. I upphandlingen missade man att ta betalt för examinering som fortfarande gjordes av polisen. Nu ska alltså underskottet hämtas in.

– En fortbildning för en person kostar inte 8 000 kronor. Dagens ordningsvakter får betala för tidigare försyndelser hos de som räknar ekonomi hos polisen. Avgiftsförordningen ger stöd till det här så det är ingen fuling som görs. Men det är klart att ordningsvakter reagerar på det här.

Regeringen har gjort en ordningsvaktsutredning med förslag om ny ordningsvaktslag som skulle innebära kraftfulla subventioner i utbildningen samt förlängda förordnanden. Går förslaget igenom träder lagen i kraft i juli 2023, något som Martin Wass hoppas ska ske.

– Utredningen välkomnas av oss inom polisen för betänkandet innefattar ett utökat samarbete mellan polis och ordningsvakter. Men jag tar inte ut segern i förskott.

Powered by Labrador CMS