En kryddig doft av jul sprider sig när Emelie slår upp Vattudalen Whiskys nya produkt i samarbete med Östersunds Nya Ångbryggeri. Foto: Anna Westerberg
En kryddig doft av jul sprider sig när Emelie slår upp Vattudalen Whiskys nya produkt i samarbete med Östersunds Nya Ångbryggeri. Foto: Anna Westerberg

Vattudalen Whisky öppnar dörrarna – lanserar ny produktserie

STRÖMSUND (JT) Längs Ströms Vattudals skogsbeklädda norra stränder några mil utanför Strömsund ligger byn Äspnäs. Följer man den vindlande vintervägen, smyckad med julpyntade gårdar som leder fram till byn, landar man hos det lokala hantverksdestilleriet Vattudalen Whisky. Bland granarna på en liten höjd med utsikt mot sjön ligger timmerhusen med ekfaten som lagrar sitt innehåll, en kopparbrännare som för tankarna mot Taj Mahal eller Röda Torget i Moskva, och den nya produkten som ska lanseras i dagarna.

Publicerad

Bröderna Lars och Stefan Rislund, samt Lars son Marcus Rislund, har byggt destilleriet som stod färdigt 2016. I det innersta rummet skapas mäsken som sedan tappas i brännaren för att bli whisky. I silbotten på stålbehållaren tappas 45 kilogram korn och 250 liter vatten, som efter sex timmar har bildat enzymer som blir till socker som blir till 500 liter mäsk.

– Därefter startar bränningsprocessen. Brännaren värms upp med gas till 80 grader, berättar Lars Rislund och lägger handen på kopparbrännaren som ännu är varm.

– Den är riktigt vacker den här brännaren i morisk design, säger han.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS