Maria Hell.
Maria Hell.

Nya krav kan stoppa tatueringsfärg – Strömsundstatuerare oroar sig inte

STRÖMSUND (JT) EU förbjuder tusentals kemikalier, däribland vissa tatueringsfärger. För tatueringsstudior innebär det krav på att bland annat informera kunderna om färgerna, samt en viss brist på färg. Oro för att tatueringsstudior ska behöva stänga ner sprids just nu. Men inte tatueraren Maria Hell i Strömsund. – Vi använder enbart godkända färger. Risken är snarare att fler vänder sig till hemmatatuerare om studior tvingas stänga ner. Då kommer användandet av färger med bly och oljor sätta i gång på allvar, säger Maria.

Publicerad

Den 5 januari införs nya EU-regler på tatueringsfärg som ett steg i att förbjuda runt 4 000 skadliga kemikalier. Enligt läkemedelsverkets utredare Magnus Crona innehåller många tatueringsfärger som används i Sverige arsenik och bly bland annat. Enligt de nya reglerna får tatuerare enbart använda färg som är märkt med texten “blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup.” I Strömsund välkomnar tatueraren Maria Hell och Karin Jönsson som äger tatueringsstudion Hellroad Tattoo & Design, hårdare krav. Maria oroar sig inte för sin egen skull, men ser riskerna med att stänga ner licensierade tatueringsstudior.

– Folk kommer inte sluta tatuera sig för att det blir olagligt, tvärtom. Det är skrämmande att tänka på konsekvenserna av nedstängda studior. Hemmatatuerare beställer färger för tiotusentals kronor från Kina, Wish eller Amazon som varken är sterila eller godkända och innehåller tungmetaller och oljor. Vi får redan nu göra om många hemmatatueringar på grund av infektioner och andra problem. Med nedstängda studior kommer sådant att sätta i gång på allvar, berättar Maria Hell.

Hos den svenska färgleverantören Lundberg Custom Supplies vill man inte uttala sig om läget.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS