Carl-Johan Winblad Carl-Johan Winblad med två exempel på varor från mindre, lokala producenter, som han tror kommer att drabbas av de nya reglerna. Sushi från Mr Sushi på Frösön och hudkräm från Hjortens i Östersund.

Små lokala matproducenter kan slås ut av ny lagstiftning kring inköp

LÄNET (JT) Lagen om Unfair Trade Practises (UTP) började gälla 1 november 2021. Den innebär en riskförskjutning där handlaren tar en större del av risken men även en ökad byråkrati, som handlare menar kan slå hårt mot mindre, lokala producenter.

Publicerad Senast uppdaterad

– De mindre producenterna har blivit förda bakom ljuset, säger ICA-handlaren Carl-Johan Winblad.
Som JT rapporterade om i april 2021 var nya EU-direktiv kring UTP på väg att införas, liksom en implementering i riksdagen, som enligt I
CA-handlaren Carl-Johan Winblad på Blå Center menade skulle får negativa konsekvenser.


Initiativet till UTP kommer till en början från Frankrike och syftar till att få bättre förhållanden för mindre producenter när de har att göra med större handlare. De syftar till att få bukt med osjyssta förhandlingsmetoder och reglerar betalningstider samt möjligheten att returnera osålda varor, på ett sätt som ska gynna mindre producenter.

Det främsta problemet som Carl-Johan Winblad såg när JT intervjuade honom i april 2021 var att UTP i svensk lagstiftning skulle implementeras på ett sätt där alla handlare med en omsättning på över 20 miljoner kronor likställs.

Något som riskerar leda till att mindre handlare i den klassen inte mäktar med den byråkrati som följer med inköp från många små och därför begränsar sig till att köpa in från de stora producenterna. När JT åter talar med Carl-Johan Winblad menar han att införandet av UTP på lite längre sikt riskerar att få just de effekter han befarade.

– En sådan här lag, i mina ögon, handlar om att skapa mer regelkrångel och mer byråkrati kring våra inköpskanaler, eller försäljningskanaler. Och det är ju sämre för de små producenterna, för att om jag som köpare av varor behöver hantera mer regelkrångel, alltså processer med byråkrati, så blir jag mindre benägen att köpa deras varor.
– För att få effektivitet och lönsamhet i mina inköp handlar det om att ha den smidigaste möjliga lösningen.



Har du slutat köpa in produkter från mindre producenter som en följd av det här?

En av våra största konkurrensfördelar som ICA-handlare är att ha ett sortiment från lokala leverantörer. Så jag gör fortfarande allt i min makt för att kunna köpa in från mindre, lokala leverantörer. Men på det stora hela ser jag att om vi går mot mer krångliga vägar för att göra den typen av affärer, då kommer min inköpsvilja att minska.

Men den har inte minskat än verkar det som?

– Nej, men det är också kopplat till att den här lagen inte varit i kraft särskilt länge. Den har inte alls eller i väldigt liten utsträckning prövats och gett något domstolsutslag. Effekterna har vi inte sett ännu. Sedan har vi en myndighet, det är Konkurrensverket som är övervakande myndighet och deras fokus ligger främst på de här riktigt stora affärsrelationerna. Det kommer att ta en stund innan de kommer ner och granskar inköp från Stocke Gård, till exempel.

Men du ser en fara på lite längre sikt för de mindre producenterna?

Ja absolut. Och det vill jag tydligt poängtera att här tycker jag att de mindre producenterna har blivit lite förda bakom ljuset av sina stora samarbetsorganisationer. Med det menar jag att man inte riktigt har fått rätt information om vad det här kommer att innebära på lång sikt. De stora samarbetsorganisationerna har främst sett till sina stora partners, typ Lantmännen, Scan och Arla.
Har du någon uppmaning till våra lokala politiker?
– Att man på riktigt måste börja titta på hur vi kan minska den byråkratiska hanteringen, säger Carl-Johan Winblad.

Även Magnus Bardosen, ICA-handlare på Odenhallen, menar att UTP kommer att innebära att ICA-handlare köper in färre produkter från mindre, lokala producenter:
– Ja, så blir det. Då måste vi skriva avtal och att skriva fyra sidor avtal med varenda liten getosttillverkare blir ju inte lika roligt, säger han som exempel.

Så det märker du av?

– Ja, vi använder i princip bara de här stora grossisterna som Svensk Cater och så, för då får de ta det ansvaret.

De kanske inte är lika bra på det?

– Jo de är bra, men de tar inte in tio sorters getost utan en eller två. Och det blir färre som kan ta sig igenom det nålsögat då.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS