LEDARE

När offentlig sektor misslyckas

Ska privata verksamhet som fungerar förbjudas.

Nästan 700000 svenskar har en privat vårdförsäkring.

Jag är själv en av dem. När jag efter flera års skickande hit och dit och köande i vården använde mig av min privata försäkring fick jag inom tre veckor en knäoperation utförd i Sundsvall.

Därigenom blev jag inte bara bra utan försvann också ur Regionens vårdkö!

Ofta är det arbetsgivaren som står för kostnaden.

Många av fackförbunden hos TCO och SACO erbjuder sjukförsäkring för sina medlemmar.

De flesta kunderna är mindre företag. Där kan man utgå ifrån att försäkringen tecknats för att man inte har råd att ha någon av sina anställda frånvarande någon längre tid.

Totalt i Sverige utförs 1 procent av alla operationer av en privat vårdförsäkring.

Är då detta ett problem för vårt samhälle och för den svenska offentliga sjukvården?

Knappast!

Men, lagom till valet drar Socialdemokraterna i gång en kampanj där man via lagstiftning vill stoppa privata vårdförsäkringar!

I fredags kom ett förslag till lagtext, vårdgivare som har avtal med en region förbjuds ta emot patienter med privata sjukförsäkringar. Vårdgivare får inte heller remittera till den offentliga vården!

Det skulle leda till att privata sjukhus, ögonkliniker, röntgenmottagningar och vårdcentraler inte kan använda ledig kapacitet för att ta hand om patienter med privat försäkring.

Och naturligtvis stoppar det offentligt drivna vårdinrättningar att hyra ut lokaler.

Jag har själv vid ett tillfälle behandlats på Umeå sjukhus på kvällstid där en privat vårdgivare hyrt in sig i lokalerna när de inte användes!

Förslaget har skickats på remiss och en av regionerna som inte tycker att det behövs lagstiftning är Region Jämtland/Härjedalen. Kanske beroende på att det är en av regionerna med flest privata försäkringspatienter?

En gång i tiden gick Socialdemokraterna till val på förslag som skulle göra samhället bättre för alla.

Nu verkar snarare temat vara att alla ska ha lika uselt!

Mantrat från partiet är att sjukvård inte ska bedrivas av vinstintresse.

Det är väl knappast den offentliga vårdens största problem, där är det snarare att vården bedrivs utan något som helst intresse!

Inte minst lokalt, få kan väl glömma med vilken total inkompetens den socialdemokratiska regionledningen i många år drev länets sjukvård allt närmare avgrundens rand.

Privata vårdgivare eller för den delen privata skolor är inte problemet!

Problemet är att offentlig sjukvård och skolor fungerar så dåligt så att det privata alternativet framstår som klart bättre!

Men varför ska man angripa problemet om man kan ägna sig åt lite ideologiskt driven välfärdspopulism?

Powered by Labrador CMS