- Här har utlämningen av Systembolagets sortiment ökat rejält det senaste året, bekräftar Anders Olsson som driver Ovikens Bygg Shop.
- Här har utlämningen av Systembolagets sortiment ökat rejält det senaste året, bekräftar Anders Olsson som driver Ovikens Bygg Shop.

Spritutlämning ökar i covidtider

Det senaste året har Systembolagets försäljning gått upp i hela landet. Men i Jämtlands län har försäljningen sjunkit med 22 procentenheter. Utlämningen av alkoholhaltiga drycker via ombudet i Myrviken är ett undantag.

Publicerad

- Vi har haft en ökning på 14 procent i hela riket. Reseinförseln har minskat vilket lett till att bolaget säljer mer över lag, säger Anders Porelius på Systembolaget.

Men att det dippar i Jämtland vad beror det på?

- Norrmännen kommer inte hit, det är klart att det märks i Jämtland, säger Anders Porelius presschef på Systembolaget, tyvärr kan han inte kommentera enskilda butiker. JT erfar att utlämningen hos det lokala ombudet i Myrviken har ökat rejält.

- Här har utlämningen av Systembolagets sortiment ökat rejält det senaste året, bekräftar Anders Olsson som driver Ovikens Bygg Shop, OBS.

- Här rör det sig om en ökning runt 30 procent eller mer. Före jul hade vi bolagsvaror i alla låsbara utrymmen. Vi fick knappt plats att äta i lunchrummet, det stod påsar och lådor överallt, berättar han och fortsätter. Vi fick två fulla pallar när vi andra år får en knapp pall.

Att det har med Coronan att göra är helt klart.

- Sportstugeägarna beställer hemma via nätet, sedan kommer de hit och hämtar på väg till fjälls. Allt för att slippa trängas. Folk har lärt sig att beställa via datorn, konstaterar Anders.

Vilka är det som beställer och hämtar här?

- Alla åldrar. Annars brukar de äldre åka till stan och handla på bolagen där, när man ändå är till stan. De äldre drar sig för det nu, så de hämtar här, berättar Anders.

OBS har inte bara utlämning av Systembolagets sortiment.

- Vi är även apoteksombud, men där är det ungefär lika, ingen större skillnad mot tidigare. Däremot ser jag en ökning av att folk får försändelser med Länstrafiken, det som förr hette Bussgods.

Är ni ombud för fler?

- Vi märker ju även att Granngårdens internetförsäljning ökat. Folk beställer alltmer artiklar över nätet. Men största ökningen har vi av Systembolagets varor det är helt klart, säger Anders Olsson och lämnar över en påse till en kund.

Powered by Labrador CMS