Full fart med fixardag på Myrvikens skola

OVIKEN (JT) Sista skolveckan, varje år, ordnar Myrvikens skola en fixardag. Det snickras, pyntas, repareras och grillas. Det är högstadieeleverna som fixar och donar.

– Det går bra, det tar tid att snickra, mäta och såga, vi började halv nio och vi har kommit halvvägs nu när vi snart får lunch, säger Klara Eising. Sandra Kemi ritar ut var de ska såga.
– Det går bra, det tar tid att snickra, mäta och såga, vi började halv nio och vi har kommit halvvägs nu när vi snart får lunch, säger Klara Eising. Sandra Kemi ritar ut var de ska såga.
Publicerad Senast uppdaterad
Klara Eising håller i och Sandra Kemi sågar till ett lock.
Klara Eising håller i och Sandra Kemi sågar till ett lock.

– Det går bra, det tar tid att snickra, mäta och såga, vi började halv nio och vi har kommit halvvägs nu när vi snart får lunch, berättar Klara Eising från Oviken.

– Det är roligt att snickra, menar Sandra Kemi från Hoverberg. De båda tjejerna går i sjuan och det är deras första fixardag.

Idrottsläraren Jan Magnusson peppar eleverna JT träffar. Han har tillsammans med övriga i Skolans idrottsförening styrt upp sponsorer och ordnat material till dagen.

– Vi har lagt ut rullgräs vid vår nya pumptrack. Tio elever i nian rullade ut gräset för tre veckors sedan och nu vattnar vi morgon och kväll för att gräsmattan ska ta sig. Vi har ordnat med virke och material för säkert 7 000 kronor, berättar Jan.

Klara Eising spikade lock på den gamla redskapsboden.
Klara Eising spikade lock på den gamla redskapsboden.

Varför engagerar sig Skol IF på detta sätt?

Vi vill låta barnen se att de i praktiken själva kan bestämma och ordna sin egen skolgård. Att eleverna får en relation till sin egen skolgård bidrar till att minimera risken för sabotage, berättar pedagogen.

Det rensas ogräs, boulebanan ses över, höjdhoppsmattan har fått ett nytt underrede i trä, skateboardrampen är nymålad, hopphagar och motorikbana målas på asfalten och några elever städar inomhus det sorteras i klassrummen.

Klara och Sandra kämpar på med att kapa lock som de sedan spikar på en redskapsbod, vars norrvägg sett lite vissen ut, nu blir den som ny.

– De kör hårt med oss denna vår första fixar dag, skojar Klara.

Tjejerna fick fylla i tre val med önskan om sysselsättning inför dagen.

Vi hade valt bakning men nu står vi här och sliter. Det är lite surt men det går, säger Klara och Sandra håller med.

– Vi måste justera locken, som hon nyss lärt sig att det heter, eftersom den gamla väggen lutade lite väl mycket vid hörnet, så det blir lodrätt, konstaterar Sandra.

Lite längre bort står stora rullar med konstgräs.

– Denna vecka kommer ett företag som ska förbereda för att lägga ut konstgräset som läggs i början av juli. Vi skapar en ny lekyta i om med det, nämner Jan.

Sandra och Klara har lagt ifrån sig hammare och spik och gått till andra sidan av skolan och sätter sig till bords för att äta en härlig grillunch.

Frida Ivarsson, Fatoma Mahdi Dinle och Axel Eriksson tillbringade fixardagen på Myrvikens skola vid grillen, där de trivdes gott.
Frida Ivarsson, Fatoma Mahdi Dinle och Axel Eriksson tillbringade fixardagen på Myrvikens skola vid grillen, där de trivdes gott.

– Jag brukar grilla hemma men detta är mycket kött. Hemma grillas några få bitar, nu har vi grillat 250 portioner, berättar Frida Ivarsson från Kårgärde.

– Detta är mest roligt, inga problem alls, konstaterar Fatoma Mahdi Dinle från Hackås.

Halv tio tände vi grillarna och tio började vi att grilla. De första matgästerna kom strax före elva. Det har varit full rulle, nämner Axel Eriksson från Vällviken.

Detta är tredje året som eleverna hjälper till vid grillen under fixardagen.

Vad har ni grillat?

Vi har grillat olika kött, karré, kyckling och chorizokorvar, berättar Frida. Axel och Fatoma flikar in. Champinjoner, majskolvar och tomater. En riktigt härlig lunch.

Frida och Axel har nu slutat nian och i höst hoppas Frida att hon kommit in på Fordonsprogrammet i Östersund och Axel har sökt Barn och fritid med längdskidinriktning på Fjällgymnasiet i Svenstavik.

– Nästa år är jag med och grillar, detta är så trevligt, konstaterar Fatoma som går i nian i höst.

Varför gör du detta Jan? Jag får en känsla att du lägger ner mycket mer tid än tiden i din tjänst.

– Jag brinner för att barn på landsbygden ska ha samma förutsättningar som de som bor i staden. Det handlar också om att sätta barn i rörelse. En attraktiv skolgård lockar till rörelse och det i sin tur leder till gladare barn, nöjdare föräldrar och personal. Vinn, vinn helt enkelt, avrundar Jan Magnusson idrottslärare på Myrvikens skola.

Powered by Labrador CMS