Som barn på nytt. Karl-Gunnar Huring läser i en minst hundra år gammal psalmbok, Lisbet Bryne testar griffeltavlan med en hartass som sudd, och Marianne Tengberg tittar igenom skolans bibel. Trion vill att Risselås gamla skola bevaras och används igen. Foto: Anna Westerberg

Ny förening vill bevara skola med originalinredning från 1800-talet

STRÖMSUND (JT) I lördags bjöds Risselåsborna in till byns gamla skola för att få en rundtur och vid intresse anmäla sig till den nya föreningen som önskar bildas för att bevara skolan för allmänhetens användning.

Publicerad Senast uppdaterad

Originalinredningen som skolbänkar finns kvar sedan 1800-talet. – Det är inte många som vet om att den här skolan finns, berättar Marianne Tengberg, en av initiativtagarna.

I Risselås strax utanför Strömsund står den gamla skolan fortfarande kvar, skymd från insyn av träd och buskage, helt intakt, med originalinredning såsom skolbänkar, skolböcker, dagböcker och svarta tavlan från 1800-talet. Efter tre års byggande stod den färdig 1894, men efter nästan 40 år, 1932, slutade den användas och har sedan dess stått tom. Nästan.

– Jag har bjudit in skolbarn på vårarna som har fått komma dit och haft en gammeldags skoldag. I våras var det två klasser från Bredgårds skola, berättar Lisbet Bryne.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS