Mötesplatser för gemenskap – men hur tar man sig dit?

Avsätta ekonomiska resurser för äldres resor till och från mötesplatserna.

Vi mår bra av sociala kontakter och att få känna tillhörighet och gemenskap. Det är också syftet med de mötesplatser som har aktiviteter och finns i olika byar och samhällen i våra kommuner i Jämtland/Härjedalen, som ordnas av olika föreningar, organisationer,kyrkan och kommunen. Att känna sig ensam, exkluderad och inte delaktig i ett sammanhang är känslor som alla kan uppleva. 

I enkätundersökningen Hälsa på lika villkor visar på att det finns skillnader inom vårt län, där de i kommuner som har en högre andel äldre medborgare har ett sämre deltagande på olika sociala aktiviteter. Kvinnorna upplever mer besvär av ensamhet. 

Det är viktigt att alla som arbetar i vården och omsorgen är uppmärksamma på ofrivillig ensamhet bland äldre personer. Om man upptäcker ofrivillig ensamhet kan man också förebygga, lindra och förhindra den. Det är en del i både kommunernas och hälso- och sjukvårdens uppdrag att förebygga ohälsa bland äldre personer och göra dem delaktiga i samhällslivet. 

Eftersom det är bevisat att sociala kontakter som motverkar ofrivillig ensamhet minskar risker för depression, demens, ångest och andra hälso- och sjukdomstillstånd, är detta en ren vinst för den enskilde, äldreomsorgen, sjukvården och samhället om man flyttar fram insatser såsom hemtjänst och läkarbesök.

Centerpartiets seniornätverk har uppmärksammat att det finns en del problem att komma till dessa mötesplatser som finns, om man inte har egen bil eller bor i närheten av kommunikationer eller mötesplatsen.

Vi går nu mot den tiden på året när det blir mörkare ute och snö och halka som gör att man inte heller vill köra bil eller inte besvära och fråga andra. Att få möjlighet att åka med en bil/buss, s k turbunden resa som hämtar upp och kör hem de äldre, någon gång per månad till de gemensamma sociala aktiviteterna som ordnas skulle vara guld värt!

Vi från Ceniornätverket vill uppmana att det är lika viktigt att avsätta ekonomiska resurser för resan till och från mötesplatserna, som till personal och lokal och gärna i samarbete med andra aktörer.

Centerpartiets Ceniornätverk i J/H

Berit Johansson, Berg

Eva Simonsson, Berg

Ann-Sofie O`Dwyer, Bräcke

Elisabeth Andersson, Bräcke

Lena Åkerlind, Bräcke

Britt Larsson, Krokom

Håkan Larsson, Krokom

Tommy Lennartsson, Krokom

Harriet Andersson, Ragunda

Marianne Eriksson, Strömsund

Jan-Gunnar Eliasson, Strömsund

Inger Jonsson, Östersund

Powered by Labrador CMS