Mikael Olsson är Östersunds Modellflygklubbs ordförande. Till vänster fixar Kaj Olson med ett av sina modellflyg. På marken står Kajs Sopwitch Pup.
Mikael Olsson är Östersunds Modellflygklubbs ordförande. Till vänster fixar Kaj Olson med ett av sina modellflyg. På marken står Kajs Sopwitch Pup.

Modellflygträff på Optand drog deltagare från när och fjärran

ÖSTERSUND (JT) Östersunds Modellflygklubb har hållit sin årliga träff på flygfältet. Hit har entusiaster från bygden, Sundsvall, Svedala och Norge kommit för att dela intresset över helgen.

Publicerad

– Det är fint och avslappnande att få flyga, snacka och ta någon öl mot kvällen, säger Peter Högström.

Ett rött plan flyger över fältet. Mot himlen är det svårt att avgöra dess storlek. Det hade kunnat vara ett stort passagerarflygplan.

– Det är ett bra sätt att tömma hjärnan på. Antingen meckar man med planen eller så flyger man och då får man som en adrenalinkick, säger Kjell Nilsson.

Träffen som förut kallats för Östersundsträffen heter i år Lilla Östersundsträffen, eftersom deltagandet är mindre under pandemin. Mikael Olsson är ÖMFKs ordförande och förklarar att träffen skjutits upp för att så många som möjligt ska ha fått sina vaccindoser.

På fältet finns det tillgång till dusch och toalett. De som inte är härifrån har tagit hit sina husvagnar och sover vid fältet.

– Modellflyg har man gillar sedan man var en ung grabb. Fick man dåligt betyg på en skrivning vek man ihop pappret och skapade något flygplan av det istället, en Draken kanske, säger Kaj. Entusiasterna har meckat och flugit med modellflyg under större delen av deras liv. Mikael har ett tjugotal modellflyg och flera andra har över trettio. – Jag har aldrig haft ett flygplan! Jag har en snabb radiobil istället. Men jag brukar följa med pappa hit, han kollar på flygplan och jag äter kakor, säger Mikaels dotter Maja Edin.

Modellflygens byggsatser varierar i kostnad beroende på material. Vissa är gjorda av frigolit, vissa av trä och andra av metall. Elektroniken, motorer och servos, köps oftast separat. När planen kraschar är det vanligtvis byggsatsen som går sönder, då motorn och servon flyttas över till ett nytt plan.

– Det som skiljer modellflyg från riktiga flyg är att man inte skadar sig själv i krascherna, säger Kaj Olson.

Några från ÖMFK delar också på en bygglokal i stan. Förutom att mecka med planens motorer ägnar sig entusiasterna också åt mycket pyssel.

Många av modellflygen är detaljerade och verklighetstrogna. I vissa av modellplanen syns minimala flyginstrument, spakar och varningsskyltar. Vissa har till och med små piloter i förarsätet, med ännu mindre pilotglasögon.

Hela helgen var Lilla Östersundsträffen igång på Optands flygfält.

Robert Vermelin flyger sitt modellflyg Slick 580.
Robert Vermelin flyger sitt modellflyg Slick 580.
Powered by Labrador CMS