Berne Brenje satsar på Mibbark i Bredkälen Foto: Privat
Berne Brenje satsar på Mibbark i Bredkälen Foto: Privat

Strömsundsföretag söker stöd – utvecklar unik reningsprodukt

STRÖMSUND (JT) Strömsundsföretaget Mibbark AB arbetar med att ta fram en produkt som renar bl a vatten från tungmetaller. Anläggningen växer fram i Bredkälen på platsen där det en gång låg ett sågverk. Lokala investerare har också visat intresse för produktionen.

Publicerad

Företaget har sökt stöd från regionala utvecklingsnämnden på en miljon.

Tidigare fick man beviljat stöd på 8,6 miljoner för att köpa in maskinpark och etablera en produktionsanläggning. Men pandemin har satt stopp för den snabba utveckling som planerades.

– Vår produkt kommer förhoppningsvis att ha ett stort användningsområde för industrier som idag inte på ett effektivt sätt kan rena t ex sitt lakvatten. Det blir en produkt som man använder i en filterlösning, säger Berne Brenje, som är en av tre ägare i företaget.

En delägare finns i Hammarstrand och ytterligare ägare är Mikael Rantamäki i småländska Skillingaryd.

– Jag har hus i Storåbränna och är granne med Berne och hans Big River Camp, det var så vi träffades säger Mikael Rantamäki som är verksam inom ett område med industriteknik, miljöteknik och processteknik.

Som namnet på bolaget Mibbark antyder är det bark från skogen som utgör grundmaterialet i tekniken och grundmaterialet till produkten är idag restavfall som inte brukas av skogsindustrin.

– En forskare har tagit fram idén och vi har gjort verklighet av den och har patent på produkten. Vi har byggt en speciell barkmaskin och har haft kontakt med skogsägare och stora skogsbolag. De ser positivt på att det går att använda även barken från virket och att det i ett senare skede underlättar vid sågning. Det är ju ingen bristvara på trä här. Vi hoppas att vara i gång med försäljningen inom ett halvår, säger Berne Brenje. 

En anställd har hittills hjälpt till med att bygga upp anläggningen och företaget räknar med att det ska bli fler anställda när produktionen är igång.

Bolaget startades 2019 och hyr in sig på sågverksmarken i Bredkälen. Hur produkten till slut kommer att se ut råder det än så länge stark sekretess om innan produktionen och investeringen är på plats. Skogsråvaran finns runt hörnet.

– Många industrier har stora problem med rening, och vi har en förhoppning om att detta kan bli något stort, säger en hoppfull Berne Brenje.

Powered by Labrador CMS