Mer blommor och bin i Krokoms kommun kräver Vänsterpartiet

Två trender som vi kunnat se tydligt de senaste åren är att intresset för att odla växter hemma har växt och behovet av växter som gillas av pollinerare har ökat. De har två trenderna skulle kunna kombineras, en given ”win-win”, och Krokoms kommun kan underlätta genom att upplåta kommunal mark till odling vilket Vänsterpartiet Krokom har motionerat om.

Att odla växter själv är hälsosamt på många sätt och har en dokumenterat särskilt gynnsam effekt mot stressrelaterade tillstånd. Att odla tillsammans med andra människor uppmuntrar dessutom såväl social gemenskap som integration och sammanhållningen som skapas naturligt runt en kreativ mötesplats.

Bin och fjärilar är två exempel på pollinerande insekter. Den här sortens insekter bidrar till den biologiska mångfalden och ser till att vi har ett fungerande ekosystem. För att pollinatörerna ska trivas behöver de både boplatser och blommor. Att det finns pollinatörer är också ett måste för vår livsmedelsproduktion. Runt 75 procent av våra odlade grödor pollineras av djur. Vill vi inte begränsa vårt utbud av mat så är det hög tid att vi börjar ta hand om våra pollinatörer, innan det är för sent.

Stadsodling innebär att medborgarna får möjlighet att odla tillsammans på gemensam, kommunal mark. Det här gynnar särskilt den som inte har någon egen mark och är idag ett vanligt inslag i många kommuner.

Att kommunen upplåter mark till stadsodling är självfallet bra för den enskilda medborgaren, men gynnar också alla andra. Stadsodling bidrar till ökad biologisk mångfald, ett mer hållbart samhälle och en trevligare boendemiljö för alla. Vänsterpartiets motion borde inte vara särskilt kontroversiell att bifalla. Alla vinner i en ”win-win”-situation.

För Vänsterpartiets Kommungrupp i Krokom

Marie Svensson
Nehro Mostafaee
Mona Puttick
Ulla Greta Rexner
Krister Lundström
Lennart Wadensjö

Powered by Labrador CMS