Män och alkohol en dödlig kombination – kvinnostrejk på Yran
I veckan drar Storsjöyran i gång och Östersunds gator kommer fyllas av glada, förväntansfulla personer som ser fram emot bra musik, trevligt umgänge och langos.
Tyvärr är det inte alla som kommer ha en rolig festivalhelg. Att sexuella trakasserier och övergrepp är skrämmande vanliga på musikfestivaler uppmärksammades ordentligt första gången redan 2016. Vi kan bara hoppas att en förbättring har skett.
Statistiken för sexualbrott i Sverige visade att 2022 anmäldes elva procent färre brott jämfört med 2021. Tyvärr behöver inte det betyda att färre sexualbrott skett, då det finns ett enormt mörkertal av personer som inte gör en polisanmälan. Det finns flera anledningar till att man väljer att inte anmäla det man har varit med om.
För många känns det meningslöst att anmäla då det inte kommer leda till något straff. Man är ofta också rädd för omgivningens reaktioner. Det är fortfarande allt för vanligt att samhället lägger ansvaret för vad som skett på offer i stället för förövaren: vad hade du på dig? Var du berusad? Varför följde du med en främmande man?
Det finns en annan grupp som inte kommer ha en rolig festivalhelg, nämligen de kvinnor som utsätts för våld i nära relation. Kanske är det till och med i veckan de utsätts första gången. Storsjöyran innebär inte bara livemusik och vildsvinskebab, utan också i många fall stora mängder alkohol.
Män och alkohol är i vissa fall en dödlig kombination. Med det sagt tycker vi inte att man ska stänga Stråket eller förbjuda alkohol på festivalområdet. Däremot vädjar vi till alla män där ute att faktiskt ta sitt ansvar. Se till att ni har koll på hur era polare beter sig. Ingrip om ni ser en situation där en kvinna behöver hjälp. Vet du att du tappar kontrollen när du dricker, håll dig till läsk.
Kvinnostrejk är en tyst manifestation mot mäns våld och för jämställdhet. Vi strejkar den 28:e juli klockan 15:00 på Stjärntorget i Östersund. Vi står där för att visa hur viktigt det är att vi vågar prata om de här frågorna. Mäns våld mot kvinnor, oavsett hur det tar sig uttryck, kommer inte upphöra av sig självt. Det kräver en insats av oss alla.
Vi kommer inte att förändra världen och lösa det här globala problemet genom att stå där. Det vi gör är att visa att vi bryr oss. Om så bara en utsatt kvinna ser att hon inte är ensam eller om så bara en man tänker ett extra varv kring sitt eget beteende så har vi åstadkommit något.
Tillsammans med oss kommer Jämtlands president Eva Röse stå på fredag. Hon är ett bra exempel på hur man kan välja att använda den makt och det inflytande man har. Presidenttiteln är i allra högsta grad ett påhittat ämbete men ändå – det hon säger och gör syns. Att en person som hon tar sådan tydlig ställning mot mäns våld mot kvinnor gör skillnad.
Hur väljer du att använda den makt och inflytande du har, oavsett hur mycket du själv tycker att du besitter? Bidra du också. Kanske blir det just du som förändrar en utsatt kvinnas liv när hon ser att hon inte är ensam. När hon ser att det finns de som väljer att öppna ögonen och sluta blunda för problemen och som också väljer att kämpa för en förändring. Kom och stå med oss på fredag.
Kvinnostrejk Östersund genom Anny Berglin, Susanne Persson, Eva Malm och Anders Vikström Aloandersson