Poliserna Camilla Orrebo och Gunilla Sparrman är i Härjedalen på iskallt uppdrag.
Poliserna Camilla Orrebo och Gunilla Sparrman är i Härjedalen på iskallt uppdrag.

Poliser på iskallt uppdrag

Termometern visade minus 37,5 grader när dagens första bil kontrollerades vid norska gränsen efter riksväg 84. Poliserna som är utskickade för att hålla koll på trafikanterna har ett riktigt iskallt uppdrag.

Publicerad

— Nog var det lite väl kallt i morse, men nu är det ju riktigt skönt, säger Gunilla Sparrman. 

Tillsammans med poliskollegan Camilla Orrebo, båda Östersund, jobbade hon med gränsövervakning när kylan slog till på allvar. Minus 37,5 grader var det på morgonen vid landsgränsen mellan Funäsdalen och Röros. När vi träffar duon är det 17 minusgrader. Solen skiner från klarblå himmel, inte en vindpust och fjäll åt alla väderstreck. 

— Just nu kan man väl inte tänka sig en mycket bättre och tjusigare arbetsplats. Jämfört med i morse känns det nu nästan som töväder, säger Camilla och verkar mysa när hon blickar över alla fjälltoppar. 

De svenska poliserna som skickas upp till gränsen har ett förhållandevis lugnt uppdrag. Trafiken är några varubilar samt ett handfull pendlare som har lov att passera gränsen. Svensk polis står på ena sidan och på andra sidan gränsen håller norsk polis samt hemvärn ett vakande öga på allt och alla. Inga Coronabacillurer ska ta sig över här inte. Inte heller brittiska varianten av coronaviruset, som den senaste tiden spridit sig främst i Osloområdet och i kranskommunerna. 

— Naturligtvis är det resurskrävande och det handlar om omprioriteringar för polisen. Det är ju en lång gräns det gäller, säger Camilla.  Det handlar om totalt 160 mil gräns som ska bevakas. Ansvariga vid polisen har fått trolla med knäna för att omfördela och tillsätta resurser. Läget är exceptionellt. Det här är första gången sedan andra världskriget som Sverige inför gränskontroll och gränsövervakning mot Norge. 

För poliserna Gunilla Sparrman och Camilla Orrebo blev det lite andra rutiner i solskenet vid gränsen. Våra gränsövervakare ska inte behöva sitta i en trång bil dygnet runt. Första tiden fanns en husbil på plats för att fungera som ett tillfälligt högkvarter. Det fungerade så där. En manskapsbarack hyrdes in en höll inte måttet. I torsdags kom en ny med en långtradare från Östersund. Större barack och lite med finesser. 

— Det här blir nog bra, i den här kan vi till och med värma matdosan, sa Camilla Orrebo när hon knäppte igång gasolpannan. 

Powered by Labrador CMS