Staten tar omtag när det gäller ersättningen i skogsprocessen i Härjedalen. Nu överklagar man beslutet att inte ge prövningstillstånd.
Staten tar omtag när det gäller ersättningen i skogsprocessen i Härjedalen. Nu överklagar man beslutet att inte ge prövningstillstånd.

Staten ger inte upp mot Tommy Hegestrand i Lofsdalen – överklagar nekat prövningstillstånd: “Det är så jävla dåligt”

Skogstvisten i Lofsdalen är inte över för Tommy Hegestrand i Lofsdalen. Nu tvingas han återigen till domstol, efter en ny överklagan av staten. – Det är så jävla dåligt. Jag hade aldrig trott att representanter för mitt fosterland kunde bete sig på det här sättet, säger han till Jämtlands Tidning.

Publicerad

Det är en nu nioårig tvist som har utspelat sig mellan Tommy Hegestrand och svenska staten.

Det började i september 2011 då Tommy Hegestrand, Jönköping, köpte en fjällnära skogsfastighet i Lofsdalen i sydvästra Härjedalen.

Men bara ett år senare beslutade Länsstyrelsen att göra naturreservat av området. Detta för att hindra en avverkning, som Tommy Hegestrand hade fått tillstånd till.

Naturreservatet – Sörvallen-Mellanåsen – bildades år 2016 och 4 000 av Tommy Hegestrand 5 000 hektar stora skogsinnehav blev tvångsinlöst. 1 000 hektar fick han behålla.

Striden har handlat om vilken ersättning han ska få för skogen. Naturvårdsverket har hela tiden hävdat att det är tillräckligt med 25 miljoner kronor, medan Tommy Hegestrand krävt 60 miljoner kronor. Något han också fick rätt till i Östersunds tingsrätt.

I slutet av september rapporterade Jämtlands Tidning att historien nu hade kommit till sitt slut. Naturvårdsverket hade då nekats prövningstillstånd i Svea hovrätt och skulle betala ut sammanlagt 71 miljoner kronor (det inkluderar också ränta och advokatkostnader).

Men det är inte slut på historien ännu.

– Staten har bara betalat ut 39 av 71 miljoner kronor. Samtidigt har de överklagat Svea hovrätts beslut att inte ge prövningstillstånd till Högsta domstolen. Så nu blir det en sväng dit också, säger Tommy Hegestrand.

– Det verkar som att de ska hålla på att bråka om det här i all evighet. Vi är nu inne på nio år och två månader.

Tommy Hegestrand hade sett fram emot att få lägga processen bakom sig, och är märkbart upprörd över att staten inte ger sig.

– Det känns kymigt. Under den här tiden har de också använt sig av förtäckta hot genom att säga att “tar du inte det vi bjuder, så sänker vi budet”. Men då vill jag ju verkligen inte vika mig.

Hur påverkas din ekonomi av detta?

– Många hade inte klarat av det här, men jag har haft tur och företaget har fortsatt att gå bra. Jag har gjort affärer i stora delar av mitt liv men har aldrig mött en motpart som betett sig så här. Man har verkligen gått in för att göra det här så svårt som möjligt för mig.

Powered by Labrador CMS