LIT

Litsbacken får snökanoner för 18 miljoner kronor.
Litsbacken får snökanoner för 18 miljoner kronor. "I pipeline ligger också en välbehövlig uppdatering av liftstationen med personalutrymmen", säger Per Lundgren (C).

Bygget igång – 18 miljoner kronor investeras i Litsbacken

LIT (JT) Kampen för att rädda skidbacken i Lit från nedläggning var både tuff och het – och resulterade i att den socialdemokratiska majoriteten i Östersund röstades bort vid senaste valet. Löftet från den nya politiska alliansen med Centern i spetsen var tydligt – anläggningen skulle utvecklas. Nu får Litsbacken snökanoner.

Ortsbornas kamp för Litsbacken gav resultat. Nu investerar Östersunds kommun och utvecklar den populära alpina anläggningen. Men resan dit har kantats av rejäla politiska dikeskörningar och beslut om nedläggning.

För så här var det: Redan 2014 stod det klart att Litsbacken skulle avvecklas. Det definitiva beslutet togs några år senare av den dåvarande rödgröna majoriteten i Östersunds kommun. Det innebar en dödsdom för kommunens näst största alpina anläggning.

Beslutet fick en hel bygd att resa sig, starta intressegruppen ”Initiativet Litsbacken” och arrangera stödkonserter. Backen blev en symbolfråga för uteblivna satsningar på kommunens landsbygd.

Vid ett välbesökt och hett stormöte i Lit där man ställde de ansvariga politikerna mot väggen på dök Karin Thomasson (MP), ordförande i den nämnd som beslutat lägga ner backen, inte ens upp. Frånvaron kritiserades kraftigt av besökarna som ansåg att hon drog sig undan sitt ansvar som förtroendevald. (JT 15 februari 2018)

"Jag är mycket glad över att vi kan göra verkstad av vallöftet", säger Per Lundgren (C).
"Jag är mycket glad över att vi kan göra verkstad av vallöftet", säger Per Lundgren (C).

Resultatet blev att Litsbacken seglade upp som en het valfråga där Centern gav ett tydligt besked, backen skulle inte läggas ner om man vann valet. Istället skulle den öppnas och utvecklas.

– Och de löftena har vi hållit, säger kultur och fritidsnämndens ordförande Per Lundgren (C).

Redan den 9 februari 2019 öppnade skidliften efter att ha stått stilla ett par år. Och i sommar byggs den efterlängtade snökanonanläggningen. Investeringen landar på 13 miljoner kronor. Det är den enskilt största investeringen sedan backen invigdes för omkring 55 år sedan och innebär att Litsbacken kan få den tidigaste säsongsstarten av kommunens alpina anläggningar då Indalsälvens kallare vatten gör det möjligt att tillverka snö tidigare än i Gustavsbergsbacken på Frösön.

– Jag är mycket glad över att vi kan göra verkstad av vallöftet. Det är en pågående process där vi har ett väl förankrat samarbete med Initiativet Litsbacken, skolan samt olika föreningar och privatpersoner, säger Per Lundgren och avslöjar samtidigt att hela investeringspaketet för Litsbacken är på 18 miljoner kronor. Förutom det pågående jobbet med snökanonanläggningen omfattar det även förstärkt elförsörjning samt den renovering av liftgatan som görs just nu.

– I pipeline ligger också en välbehövlig uppdatering av liftstationen med personalutrymmen. Och rails som början till en setup för en snowpark är uppe till diskussion. Men det finns fler bra idéer. Och får vi fortsatt förtroende i valet om ett år så är det vår ambition att genomföra mer spännande utveckling av Litsbacken, avslutar Per Lundgren.

PER ERICSSON

Powered by Labrador CMS