Låt företagen anställa vilka de vill
För att småföretagen fortsatt ska vara jobbmotorn i svensk ekonomi behöver LAS reformeras i grunden.
Personalen är företagens viktigaste resurs - tillgång till rätt personal är avgörande för att ett företag ska växa. På motsvarande sätt kan en felrekrytering stjälpa företaget. Varför? Svaret är Lagen om anställningsskydd (LAS) som reglerar vad som gäller vid anställning och uppsägning.
Missförstå oss inte. LAS har haft en viktigt roll att spela. Lagen har sedan den infördes 1974 bidragit till stabilitet på arbetsmarknaden, men den är gammal och framtagen i en tid då arbetet såg helt annorlunda ut.
Vad är då problemet? Principen om sist in-först ut vid uppsägning på grund av arbetsbrist är otidsenlig. Idag får den medarbetare som har “tillräckliga kvalifikationer” för de tjänster som blir kvar stanna. Det betyder att de med lägsta möjliga kompetens har större chans att få behålla jobbet än de som är nyanställda och därmed har den kompetens som företaget senast efterfrågat.
Resultatet blir ofrånkomligen ett system med insiders och outsiders där en grupp medarbetare sitter fast i jobb de inte längre utvecklas i samtidigt som systemet stänger ute alla unga och hungriga som vill utveckla både sig själva och företaget.
För ett företag blir det också närmast omöjligt att chansa på någon med svagare cv eftersom en eventuell felrekrytering kan stå dem dyrt. Riskerna att anställa är helt enkelt för höga.
Det här insåg förra regeringen och genomförde förändringar i LAS 2022. Men en färsk undersökning från Företagarna visar att trots förändringar anser hälften av Sveriges företag att LAS fortfarande är betungande och inte tillräckligt flexibel. Så kan vi inte ha det.
Numera går det att göra upp till tre undantag från turordningen vid arbetsbrist. Det är en bra start men det är otillräckligt för de lite större företagen. Det är dags att införa en trappa för undantag från turordning med exempelvis tre undantag per tiotalet anställda upp till 49 anställda.
Företagen skulle få ännu större flexibilitet om de vid arbetsbrist också kunde få behålla dem som har den kompetens som företaget efterfrågar. Att därtill säkerställa ökade möjligheter till tidsbegränsade anställningar i upp till minst två år är av stor vikt - särskilt för nystartade företag med stora svängningar i verksamheten och för företag med stora säsongsvariationer.
För att småföretagen fortsatt ska vara jobbmotorn i svensk ekonomi behöver LAS reformeras i grunden. Arbetsmarknaden måste byggas på kompetens och prestation, inte år i tjänst.
Lise-Lotte Argulander, expert arbetsrätt och arbetsmiljö Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Västernorrland och Jämtland-Härjedalen