Storsjöyrans Lars Sillrén död

ÖSTERSUND (JT) Under måndagen avled en av Storsjöyrans grundare Lars Sillrén. Utöver medgrundare var han också styrelseordförande och före detta VD för Storsjöyran. Han blev 67 år gammal.

Publicerad Senast uppdaterad

Året var 1983 och Storsjöyran hade varit nedlagd i tio år när sju unga män från Länet beslöt sig för att återuppliva den. Inledningsvis startades festivalen som ett svar på att kulturutbudet i Östersund var ganska skralt och över tid växte Storsjöyran till en av Sveriges största festivaler. En av de sju unga männen som 1983 bestämde sig för att starta Yran var Lars Sillrén. Måndagen den 5 juli drabbades han av plötsligt hjärtstillestånd och avled. Bengt (Budda) Eriksson var en av de sju unga männen som tillsammans med Lars startade Storsjöyran och berättar om honom.

– Jag har haft väldigt svårt att ta in det. Hans och min vänskap är ända sedan gymnasiet. Storsjöyran började ju som ett projekt mellan gamla polare och vi hade allihopa en väldigt nära relation. Lars var väldigt rapp och humoristisk samtidigt som han hade en väldigt seriös sida, berättar Bengt.

Den första av de återupplivade Storsjöyrorna anordnades 1983 och artisterna var bland andra Ewert Ljusberg, Moltas Eriksson och 220 Volt. Storsjöyran är Sveriges äldsta festival och Bengt berättar om den enormt stora roll Lars spelat i att göra Storsjöyran till ett av Sveriges största kulturevenemang.

– De allra första yrorna hade säkert kommit till även utan honom men det hade aldrig blivit en så lång historia som det blivit. Från början sade det sig självt men han har lotsat Yran genom en konkurrens som blivit stenhård genom åren, säger han.

Lars har sedan Storsjöyrans start varit involverad i alla Yror som gått av stapeln och fick i januari 2020 ta emot Sweden Lives hederspris för sitt arbete i den svenska livemusikbranschen.

– Det är verkligen ingen överdrift att säga att Lars varit den röda tråden genom alla år, avslutar Bengt Eriksson.

Powered by Labrador CMS