”Jag blir inte vackrare än så här mitt i vårbruket” tycker Anders Jonsson. Foto: Privat

Potatisodlare slås ut av vattenskyddsområde

ROSSÖN (JT) Jämtlands ende odlare av utsädespotatis ger snart upp. Anders Jonsson på Norrnäs Lantgård i Rossön får inte längre använda växtskyddsmedel eller handelsgödsel på utsädet i området vid Buskholmen och Ön i Rossön.

Publicerad

– Det har blivit kraftiga begränsningar. Vi hade ett möte för sju år sedan och därefter blev det knäpptyst, men nu ska det bli vattenskyddsområde. Det har odlats potatis här åtminstone sedan 60-talet, men ingen påverkan på vattnet har konstaterats. Jag har enorma kontroller från Jordbruksverket också, säger Anders Jonsson.

– Nu drar jag ner på odlingen, jag hade tänkt att både utöka och att anställa en person. Vi blir duktigare och duktigare, också växtskydden blir bättre. Efterfrågan på utsädespotatis är jättestor, och det är ju basen för matpotatisodlare. Jag har lessnat. Jag får se om jag orkar hålla på. Det finns inte mark som ligger nära nog för mig, säger Anders Jonsson.

Potatis från Rossöns olika odlare drabbas också av inskränkningar. Det har blivit en krock i systemet, när det kommer uppmaningar från regeringen att Sverige självt ska klara mer av matförsörjningen, samtidigt som krav ställs på en bättre miljö.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS