Joel Schill mäter hur bred strömmen är med ett speciellt verktyg.
Joel Schill mäter hur bred strömmen är med ett speciellt verktyg.

Vattenrestaureringsprojektet EcoStreams for LIFE är i gång

ÅRE (JT) Under flottningsepoken rensades tusentals mil vattendrag i främst norra Sverige för att underlätta vid timmerflottning. Det ledde till negativa biologiska och ekologiska effekter på vattendragen som kan ses än i dag - trots att timmerflottning inte längre sker. Nu är arbetet med restaureringen av Norrlands vattendrag i gång.

Publicerad

140 kilometer vattendragssträcka och minst 470 lekbottnar kommer återställas i projektet EcoStreams for LIFE, som har en budget på 179 miljoner kronor och delfinansieras av EU:s LIFE-fond. Arbetet med återställningen av vattendragen kommer pågå mellan 2021 och 2026. Vattendragen som ska restaureras är Öreälven i Västerbotten, Ammerån, Åreälven och Rörströmsälven i Jämtland samt Moälven och Hemlingsån i Västernorrland.

Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Det första steget är att åtgärdskartera vattendragen och dagens insats görs vid Henån i närheten av Undersåker. Anna Rost, projektledare för EcoStreams for LIFE på Länsstyrelsen i Jämtland berättar hur karteringen går till.

– Vi är ute och ser över hur det ser ut efter flottningen. De som karterar har med sig avståndsmätare och andra verktyg för att se vilka typer av insatser som behöver göras just här, säger hon.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS