Emelie Östman jobbar i Länstrafikens reception vid busstorget i Östersund.
Emelie Östman jobbar i Länstrafikens reception vid busstorget i Östersund.

Länsbor bejakar munskydd i kollektivtrafiken

Det nya allmänna rådet om att bära munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid verkar landa bra hos länsborna.

Publicerad

I förra veckan tog Folkhälsomyndigheten beslutet att rekommendera munskydd i rusningstrafik inom kollektivtrafiken. Det gäller de tider när människor vanligtvis reser, klockan 7 – 9 och 16–18 på vardagar.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga gymnasieåldern och uppåt. Det omfattar hela landet, även om problem med trängsel i kollektivtrafiken är störst i storstäderna. Även om det enligt Folkhälsomyndigheten är var och ens ansvar att ha med sig eget munskydd rekommenderar de att kollektivtrafikföretagen erbjuder munskydd till dem som inte haft möjlighet att skaffa ett eget. I Länstrafikens reception på busstorget i Östersund ligger en hög med ljusblå munskydd. Receptionisten Emelie Östman berättar att de allra flesta tackar ja eller ber själva att få ett. Det märks att folk tar situationen på allvar, säger hon.

Rodjer Moch från Bispgården sitter och väntar på bussen. Han jobbar inom vården och tycker det känns självklart att göra vad han kan för att begränsa smittspridningen. Frida Ivarsson från Hackås håller med. Hon har inte hunnit skaffa något eget munskydd men tänker göra det, och framför allt använda det på skolbussen nu när den nya terminen drar igång.

Kompisen Indra Andersson från Brunflo är beredd att gå ännu längre, hon kommer att använda munskydd hela tiden.

– Det känns tryggare för mig själv och jag vill verkligen inte vara någon som smittar andra utan veta om det, ifall jag får Corona utan symptom. Det är lika bra att ta det säkra före det osäkra.

Powered by Labrador CMS