Varumärket Jämtland blåser bort!

Vattenfall vill exploatera Jämtland med sin vindkraftsindustri. Enligt Vallstarua Energis uppgifter i Östersundsposten, blir den storleksmässigt 16 ggr större än Oldens vindetablering mitt i fjällvärlden.

Publicerad

Ett stort ingrepp i Offerdal, Alsen och Kalls socken. Rätt sak på rätt plats heter det. Det kommer i alla fall Vattenfall att hävda. Platserna för de 250m höga turbinerna är väl valda. Området är redan sedan tidigare skövlat med stora kraftverksdammar, gott om reglerkraft och torrlagda vattendrag.

Reglerkraften innebär att den oförutsägbara vindkraften kan hållas i schack med vattenkraften, dvs att vindkraften inte kan leva själva utan måste ha hjälp av oss andra för att överleva. Vindkraften är ingen bas i Sveriges kraftproduktion utan endast ett komplement. Torrön, Juvuln, Kallsjön, Mjölkvattnet, Korsvattnet och Stensjön med flera är stora ingrepp på naturen i nordvästra Jämtland och nu föremål för ökad vattenföring.

Perfekta vattenmagasin att använda som reglerkraft för just att dom är först i en lång rad vattenkraftdammar nedströms. Vattensystemen kommer att påverkas mer än tidigare som följd. Vattnet kommer att stiga och sjunka med större frekvens. Precis som i Emil i Lönnebergas upp och ner visa.

Jämtlands redan fossilfria vattenkraftproduktion blir inte grönare och bättre med vindindustrin. Med Vindkraftens intåg är det nog mer troligt att grisen gal i granens topp än att vi ska rädda världen med hjälp av vindkraft från de vackra omgivningarna i Jämtland. Förmodligen hävdar Vattenfall också att de är en svensk långsiktig och stabil aktör.

Men kom ihåg att vattenkraften i området är numera i händerna på utländska aktörer och att även Vattenfall har gjort flera egendomliga affärer genom åren. Precis som Emil gjorde under auktionen i Backhorva. Kraftbolagen lockar sedan med avtal för fossilfri och ren energi. Dessa avtal är ju bara en affärsmodell på papperet. Bor du i Norra Sverige har du alltid vattenkraft i ledningarna hur du än vrider och vänder på avtalen.

Fysiska lagar är som bekant svåra att ändra på. Strömmen finner alltid närmaste vägen till förbrukaren. Svenska kraftnät är tvungna att investera och bädda fint för vindindustrin. Då får du vara med och betala via elnätbolagens faktura samtidigt som vindindustrin åker snålskjuts med hjälp av dig.

Samhällsekonomiskt är det bättre att bygga i södra Sverige. Stockholms skärgård har de bästa vindarna. Att man antingen är för eller mot vindkraft får man nog acceptera. Men ta gärna reda på vindkraftens konsekvenser, och sitt inte som en mus i ditt hus, som svär och tuggar snus efteråt. Vindkraftsindustrin har fler argument och hyss än det finns dagar på året.

Ett exempel för att vilseleda allmänheten är ordet Vindpark. En park är en anläggning för mänsklig rekreation, med naturlig eller planterad växtlighet. Redan här börjar branschens fulspel. I området finns en hel rad kända outdoor företag som använder Jämtland för sina produkters marknadsföring.

Vi nämner inga, men alla kan säkert räkna upp flera på sina fingrar. Outdoorföretagens grundare är såklart sedan barnsben hängivna naturen och förmedlar sin hängivenhet till nya unga familjer hitflyttade från storstäderna i söder.

Jämtland är ett starkt varumärke som skapar förtroende, som i sin tur leder till nya affärer. Ett starkt varumärke som lockar till sig till det viktigaste. Gästerna. De älskar Jämtlands vackra natur som vi lånar av nästa generations unga medborgare.

Det är tråkigt att Jämtland ska skövlas på grund av en mångmiljardindustri utan lokal förankring. Dessutom verkar det vara Krokoms kommun som sviker landskapet och öppnar upp detta för en liten grindslant.

Ni får ursäkta att vi har dragit liknelser med snälla Emil och vindkraften. Det är inte meningen. Emil är ju en snäll, ärlig och företagsam medborgare. Vindkraftens giriga väsen har däremot börjat att skina igenom och förmodligen hamnar den till slut i varggropen.

Avsändare:

StaffanEriksssonTångeråsen
SusanneKvarnlöfÖvre Kaxås
HenrikLingÖvre Kaxås
JennyHenrikssonKaxås
Emma HelenaNorlénKaxås
LottaAnderssonKaxås
ThomasAnderssonKaxås
MarieLarsson
HåkanIndahl
KevinKirkÖvre Kaxås
Lena KristinaBergwallTångeråsen
KenthOlofssonTångeråsen
JimmyEmilsson
JanÅkeJohnssonJänsmässholmen
SaskiaStannevaldJänsmässholmen
Eva-BrittJonssonTångeråsen
JohanJonssonTångeråsen
MadeleineNilssonTångeråsen
MaxNovak
NiclasHassslundRönnöfors
MattiasBångman
PiaHöggrenTångeråsen
ThomasJohanssonKaxås
VanessaViolanteKaxås
KerstiJonssonStorbacken/Kaxås
BoelWikström HemåÅflohammar
MatsHemåÅflohammar
MariaGöranssonAlmåsa
MariaElevant-GrönbergKaxås
NilsBladh
MagnusHermansson
LasseErikssonLillvallen, Kaxås
MarinaNilssonRönnöfors
DanielGustavssonRönnöfors
BeritErikssonLillvallen, Kaxås
SuneSjöströmÅflo
Sven-OlofÅhmanJärfälla
TinaHassslundRönnöfors
CatarinaAnderssonLandön
Ann-ChristineLindmanÖvre Kaxås
JohnnyLindmanÖvre Kaxås
LinaHöggren Liljeros
RobinMachnerLandön
LiselottKvarnlöfRönnöfors
MajlisEriksson
AnneSaranprem Kaur HauserRönnöfors
PeoErikssonÅflohammar
ElenorSaranraj Kaur ÖsterRönnöfors
MathildeRijsÖvre Önet
Martijnde HaanÖvre Önet
Sven-OlofGrahnKaxås
AnetteHeggevold JansrydÅflohammar
ClasJansrydÅflohammar
MariaJonsson AllanderTångeråsen
JennieNäslundÖvre Önet
DavidKarlssonÖvre Önet
LennartJönsson
Bert-OlaBångmanKaxås
IreneKempe
KnutThomsen
IngerBiret K. GaupJänsmässholmen
KristofferThomassonJänsmässholmen
KarinGunarssonItalien
MajaMörtell
ViktorIndahl
LeifNorlénKaxås
BirgittaBäckströmLillvallen, Kaxås
Per-MartinBäckströmLillvallen, Kaxås
MartinJarskeKaxås
BrittBäckvall AnderssonOfferdal
CarinaFröbergKaxås
JimFröbergKaxås
NilsLindholmVallen
EvelinaBångman
KjellEriksson
GörgenElevant-GrönbergKaxås
HeddaBångman
BerntKvarnlöfRönnöfors
PeterSöderström
SorenBladh
CarinaGunarsson
IngegerdGrahn
Per-ErikGrahn
Grym BjörnTengström
FredrikSmith
KinaHäggkvistÄnge
AnnicaÅkesdotterBångåsen
ÅsaHolmLandön
GerdBerglundVejmon
MarjaWittenströmÅflohammar
PeterSvenssonAspbacken
HelgeLarsenRönnöfors
SaraPerssonKaxås
MariaStenhammarÄnge
LinneaSörlinÄnge
MartinEmilsson
MartinStenhammarÄnge
MargaretaJonssonFrankrike
MadeleneSivertssonÄnge
RobertAnderssonÄnge
UlrikaSundinTångeråsen
Joel TorbjörnNeila BergkvistStora Stensjön
ElisabethBångmanKaxås
AnnaGustafssonJänsmässholmen
JohanEriksson
BirgitMonzFiskviken
DaanaFjällbergÖvre Önet
HeleneFjällbergÖvre Önet
JennieSkarp Andersson
Powered by Labrador CMS