Varumärket Jämtland blåser bort!

Vattenfall vill exploatera Jämtland med sin vindkraftsindustri. Enligt Vallstarua Energis uppgifter i Östersundsposten, blir den storleksmässigt 16 ggr större än Oldens vindetablering mitt i fjällvärlden.

Publicerad

Ett stort ingrepp i Offerdal, Alsen och Kalls socken. Rätt sak på rätt plats heter det. Det kommer i alla fall Vattenfall att hävda. Platserna för de 250m höga turbinerna är väl valda. Området är redan sedan tidigare skövlat med stora kraftverksdammar, gott om reglerkraft och torrlagda vattendrag.

Reglerkraften innebär att den oförutsägbara vindkraften kan hållas i schack med vattenkraften, dvs att vindkraften inte kan leva själva utan måste ha hjälp av oss andra för att överleva. Vindkraften är ingen bas i Sveriges kraftproduktion utan endast ett komplement. Torrön, Juvuln, Kallsjön, Mjölkvattnet, Korsvattnet och Stensjön med flera är stora ingrepp på naturen i nordvästra Jämtland och nu föremål för ökad vattenföring.

Perfekta vattenmagasin att använda som reglerkraft för just att dom är först i en lång rad vattenkraftdammar nedströms. Vattensystemen kommer att påverkas mer än tidigare som följd. Vattnet kommer att stiga och sjunka med större frekvens. Precis som i Emil i Lönnebergas upp och ner visa.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS