Insändare: Istället för att göra om Offerdal till en vindkraftsindustri

För mindre än ett halvår sedan startades Destination Offerdal - ett projekt med syfte att utveckla turistnäringen i regionen och i synnerhet Offerdal genom satsningar på aktivitetsanläggningen Almåsa. Det går med stor framfart tack vare stort engagemang från projektgruppen, privata investerare samt att Krokoms kommun hittills har varit samarbetsvilliga och bemött oss med positivitet.

Publicerad

Vi ska vidareutveckla Offerdal med Sverigeledande arrangemang och aktiviteter för både världselit, ungdomar, motionärer och funktionsnedsatta. Vi ska skapa fler arbetstillfällen och vi ska utveckla näringslivet än mer i Offerdal. Vi jobbar fortsatt med att öppna skidanläggningen i Almåsa i november i år och chanserna att lyckas med detta ser goda ut, vilket kommer locka sverigeeliten i alpin skidåkning till Almåsa. Vidare har vi tilldelats möjligheten att arrangera paralympisk världscup i snowboard i januari 2021, detta som ett led mot målet om att arrangera VM i alpina paralympiska grenar år 2023.

Vår tro är stark på att Offerdal är framtidens bygd. Kaxås med omnejd har genom Projekt Kaxås framgångsrikt visat att det går att vända centraliseringstrenden och få fler människor att vilja bosätta sig på landsbygden. Offerdal har konkurrenskraftiga resurser för att locka människor som gillar friluftsliv och en aktiv fritid.

För att nämna ett axplock av resurserna har Almåsa vad många elitåkare refererar till som Sveriges bästa storslalombacke, på Hällberget avgörs Sveriges största motbackelopp Hällrace där många av de över 500 deltagarna refererar till utsikten som den vackraste de har upplevt samtidigt som Jänsmässholmen är en unik fjällby där intresse finns för att skapa en turistattraktion kring rennäring och samisk kultur. Offerdal är känt för sin orörda natur och milsvida utsikt. Vi har träffat flera av de människor som valt att byta livsstil och bosätta sig i Kaxås och när vi frågar dem vad som fick dem att välja Kaxås är svaret ofta ”för att det är så fin utsikt och så otroligt vacker natur här.”

Det har kommit till vår kännedom att det pågår en undersökning av exploatering av vindkraftverk i Offerdal, Nordbyn och Vallsta området. Vi anser att det är högst olämpligt att exploatera en vindkraftsindustri i Offerdal, i synnerhet i ett område som Nordbyn som ligger nära flera byar.

Vi i Destination Offerdal anser att det skulle vara meningslöst att fortsätta arbeta för turistutveckling i Offerdal om det beslutas att sälja ut bygden som en vindkraftsindustri. Det grundar vi på att en vindkraftsindustri skulle förstöra potentialen som Offerdal har då man fråntar Offerdal dess orörda natur och extraordinära utsikt. Vi hoppas att Krokoms Kommuns kommunalråd Karin Jonsson och resterande kommunpolitiker lyssnar på opinionen och lägger ner planerna om att exploatera en vindkraftsindustri i Offerdal.

Istället för att göra om Offerdal till en vindkraftsindustri så föreslår vi att:

Kommunen satsar på vidareutveckling av landsbygdens livskvalitet genom att stötta projekt som bidrar till att realisera Offerdals höga potential gällande inflyttning, besöksnäring och ett aktivt fritidsliv.

Destination Offerdal genom

Hedda Bångman, 25 år Ted Hansson, 22 år Alfred Andersson, 26 år Mattias Bångman, 27 år Karl-Erik Bäckwall, 68 år

Powered by Labrador CMS