Olof Ekerlid, kanalchef och ansvarig utgivare P4 Jämtland.
Olof Ekerlid, kanalchef och ansvarig utgivare P4 Jämtland.

Debattinlägg från Olof Ekerlid, kanalchef P4 Jämtland

Den här veckan har P4 Jämtland sänt direkt från Svenstavik, Rödön, Bakvattnet och Järpen. Och det är bara tisdag eftermiddag när jag skriver det här. Förra veckan var vi på plats i bland annat Rönnöfors, Gimån, Hölje och Hackås. Och vi hade röster i radion från både Beirut och Rossön. Så låter det dag efter dag och vecka efter vecka på P4 Jämtland - vi är på plats i alla länets kommuner och vi har nyheter från alla länets kommuner.

Publicerad

"– vi är på plats i alla länets kommuner"

Alla som lyssnar på oss vet om detta. Och blir säkert lika förvånade som jag varje gång Ralph Rentzsch, chefredaktör för Jämtlands Tidning, påstår att hans veckotidning är den enda produkten i länet som satsar på lokal journalistik. Senast i ledare 6 augusti och 11 augusti där han skriver att tidningens lokalbevakning ska öka ännu mer, och att JT:s satsning på lokal journalistik är unik i den lokala medievärlden. Ett återkommande tema för Rentzsch, som inte blir mer sant för att han upprepar det ofta.

Jag uppskattar JT:s satsning på lokal journalistik, liksom jag uppskattar att även Östersunds-Posten och Länstidningen de senaste åren satsat mer på kommunerna utanför Östersund. Det är bara att hoppas att det är en långsiktig satsning även om den till viss del bygger på statligt stöd.

Jämtlands tidning får i år drygt 2 miljoner kronor i riktat stöd från statliga Mediestödsnämnden för att göra journalistik i vissa kommuner, utöver driftsstödet på 3 miljoner kronor. Konkurrens är bra och leder förhoppningsvis till att länsborna får mer och bättre journalistik.

Att Jämtlands tidning nu också öppnar en lokalredaktion i Åre tycker jag därför är bra. Konstigt nog är Ralph Rentzsch tvärtom kritisk till att P4 Jämtland nu i höst startar en redaktion i Strömsund. I en ledare tidigare i år (16 januari) kallade han det för ”Stockholmsbaserat medietänk” och ”en fin skrivbordsprodukt uttänkt ett stenkast från Stureplan”.

Detta när Sveriges Radio gör en satsning på att öka den lokala närvaron i hela landet. För P4 Jämtlands del har det inneburit att vi hade en reporter på plats i Östjämtland under fyra veckor i sommar och nu i höst kommer en reporter att bo och arbeta med utgångspunkt i Strömsund under tre månader.

Tanken är att vi därmed ska kunna hitta ännu fler nyheter och berättelser än vi gör genom vår vanliga bevakning. Och när den tillfälliga redaktionen drar vidare till en annan ort kommer vi naturligtvis fortsätta att bevaka Strömsund.

Vårt uppdrag är att göra journalistik om och från hela länet. Och liksom Jämtlands tidning jobbar vi för att ge vår publik länets bästa lokaljournalistik. Vem av oss som lyckas bäst med det lämnar jag till läsarna och lyssnarna att avgöra.

Powered by Labrador CMS