Bygg vindkraft på Frösön, Skansen och Åreskutan!

Känner du dig provocerad av rubriken, och att högerarmen liksom börjar rycka av kampvilja? Bra i så fall. Då är vi på ungefär på samma våglängd och kan förhoppningsvis mötas i nedanstående logik.

Publicerad

Ledande företrädare för vindkraftsbranschen vädjade nyligen i en synnerligen tondöv debattartikel att Jämtland också måste bidra till omställningen mot en fossilfri energiproduktion. Det var en lite mästrande, härskande retorik från centrumet, adresserat mot folk i periferins ytterkanter i Norrlands inland.

Jag tror att många i grund och botten delar åsikterna om vindkraftens behov, men det råder uppenbarligen en både regional och nationell okunskap kring var den fossilfria energin redan produceras. Både exempelvis Krokom och Ragunda har offrat nästan alla sina vattendrag på energiproduktionens altare, plus att det redan står flertalet vindkraftparker runt omkring oss. Vi förbrukar knappt något själva, utan det går enorma mängder på export, och vinsten tar någon annan. Krokom levererar exempelvis över 80 procent av Jämtkrafts vattenkraft, men får bara 0,8 procent av vinsten. Ändå är det mot Ragunda och Krokom som blickar riktas när det ska offras mer naturresurser, nu senast Kaxås/Tångeråsen och Skyttmon/Borgvattnet.

Det bor nog inga där? Och i så fall märker de inget, eftersom de är upptagna av renskötsel, vedkapning och bygdegårdsrevyer.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS