Bygg vindkraft på Frösön, Skansen och Åreskutan!

Känner du dig provocerad av rubriken, och att högerarmen liksom börjar rycka av kampvilja? Bra i så fall. Då är vi på ungefär på samma våglängd och kan förhoppningsvis mötas i nedanstående logik.

Publicerad

Ledande företrädare för vindkraftsbranschen vädjade nyligen i en synnerligen tondöv debattartikel att Jämtland också måste bidra till omställningen mot en fossilfri energiproduktion. Det var en lite mästrande, härskande retorik från centrumet, adresserat mot folk i periferins ytterkanter i Norrlands inland.

Jag tror att många i grund och botten delar åsikterna om vindkraftens behov, men det råder uppenbarligen en både regional och nationell okunskap kring var den fossilfria energin redan produceras. Både exempelvis Krokom och Ragunda har offrat nästan alla sina vattendrag på energiproduktionens altare, plus att det redan står flertalet vindkraftparker runt omkring oss. Vi förbrukar knappt något själva, utan det går enorma mängder på export, och vinsten tar någon annan. Krokom levererar exempelvis över 80 procent av Jämtkrafts vattenkraft, men får bara 0,8 procent av vinsten. Ändå är det mot Ragunda och Krokom som blickar riktas när det ska offras mer naturresurser, nu senast Kaxås/Tångeråsen och Skyttmon/Borgvattnet.

Det bor nog inga där? Och i så fall märker de inget, eftersom de är upptagna av renskötsel, vedkapning och bygdegårdsrevyer.

Ja, jag raljerar. Men ni fattar poängen va? Många svenska inlandskommuner är redan världsledande när det kommer till fossilfri energiproduktion. De försörjer redan stora delar av landet med el.

Här behövs det fler skattebetalare - inte fler kraftverk. Folk flyttar exempelvis till Kaxås i detta nu, för att det upplevs som ett naturskönt familjeparadis - och elen de förbrukar kommer från den egna trakten. Vi är föredömen - våga inte antyda något annat.

När det sätts nya nationella mål kring både vattenkraft och vindkraft så måste de befintliga högproducerande kommunerna skonas, annars stundar folkuppror och splittring. Lokal folkomröstning är ett minimikrav - annars lägger folk sig på vägen framför maskinerna.

Eller gör så här förresten: Bygg först en vindkraftpark på Frösön, Åreskutan och Skansen. Varken Östersund eller Stockholm har ju några stadsnära kraftverk alls. Varför kan man undra, där blåser det ju alldeles förträffligt? Börja där, så kan ni sedan med våld försöka släpa Ragunda, Krokom, Jokkmokk och andra närande inlandskommuner till förhandlingsbordet. Fram tills dess är skafferiet stängt, såvida ni inte bara kikar in för en kaffe och samkväm.

ROTEN

Powered by Labrador CMS