Vägarbete pågår är skyltar som syns alltmer sällan längs länsvägarna. Regeringen krymper stödet för underhåll. För tio år sedan fick Jämtlands län 40 miljoner kronor mer till vägunderhåll.
Vägarbete pågår är skyltar som syns alltmer sällan längs länsvägarna. Regeringen krymper stödet för underhåll. För tio år sedan fick Jämtlands län 40 miljoner kronor mer till vägunderhåll.

Regeringen anslog 300 miljoner till extra till vägar – länet fick 8 miljoner

Av 300 miljoner extra pengar till landsbygdsvägar fick Jämtlands län 8 miljoner kronor i år. Men sett över en tioårsperiod har länet fått se stödet till vägunderhåll minska med 40 miljoner per år. Fjolårets extra pengar försvann på annat håll. Nu börjar läget bli akut för vägar runt om i länet.

Publicerad

1 miljard anslogs extra för underhåll av vägar och järnväg

I regeringens ändringsbudget för 2020 blev det totalt 300 miljoner kronor till landsbygdsvägarna. Av dessa tilldelades Jämtlands län 8 miljoner kronor.

–Region Mitt bestående av Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Jämtland får dela på 42 miljoner kronor. Men sedan har vi ur befintlig budget fått fram ytterligare fem miljoner kronor i år till Jämtland. Det blir 13 miljoner kronor extra för underhåll, säger Tomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt honom har pengarna fördelats efter behov och de mest trafikerade regionerna har fått mest pengar.

–För dom här extra pengarna i år kommer vi att rusta upp, förstärka och lägga ny asfalt på vägen genom Fyrås by i Hammerdal, säger Pär Eliasson som är ansvarig för underhåll av asfalterade vägar i Jämtlands län. Han är dock bekymrad för även om det blev extra pengar i år så kommer han att få 10 miljoner kronor mindre i budgeten för 2021.

–I år har vi 95 miljoner kronor till underhåll av våra 500 mil asfaltsvägar nästa år krymper det till 85 miljoner. Många vägsträckor är i behov av ny asfalt men pengarna räcker inte, säger han.

Ska Trafikverket klara av att hålla en acceptabel nivå för länets vägar behövs det mer pengar och en långsiktig ökning av budgeten. För tio år sedan hade Trafikverket i länet en budget på 120 miljoner kronor för vägunderhåll, nästa år blir det motsvarande 85 miljoner kronor. –I fjol blev vi dessutom lovade 70 miljoner kronor extra i en landsbygdsatsning och jag hade då en plan att vi skulle rusta upp flera vägsträckor som är i behov av ny asfalt och förstärkning, som den mellan Änge och Rönnefors, en väg i Ytterhogdal med flera. Men det här anslaget drogs in och var pengarna användes istället har inte framgått, säger Pär Eliasson.

Powered by Labrador CMS