Alva Sköld vid SM-masstart på Östersunds skidstadion.
Alva Sköld vid SM-masstart på Östersunds skidstadion.

Ung länsåkare till Lager 157 Ski Team

LÄNET(JT) Långloppsteamet Lager 157 skapar ett ungdomsteam med fem åkare. Satsningen är unik i sitt slag och ska skapa möjligheter för unga åkare att introduceras till långlopp. Alva Sköld är skidskytten som ska kombinera sin huvudsakliga sport med långlopp under vintern.

Publicerad
Alva Sköld ska i år göra en kombinerad satsning. Men om ett långlopp krockar med en skidskyttetävling är det den sistnämnda som prioriteras.
Alva Sköld ska i år göra en kombinerad satsning. Men om ett långlopp krockar med en skidskyttetävling är det den sistnämnda som prioriteras.

Intresset för ungdomssatsningen har varit stort. 60 skidåkare i åldrarna 19 till 22 år skickade in sina ansökningar. Av dessa valdes fem ut till att vara en del av det första årets upplaga. Tanken är att inspirera och hjälpa unga åkare att hitta in i långloppscirkusen. De unga skidåkarna ska främst åka nationella tävlingar som är en del av den svenska långloppscupen. Men ledarna öppnar upp för möjligheten att åka större tävlingar om någon visar framfötterna under vintern. Den nyligen pensionerade åkaren Elin Molin är huvudansvarig för ungdomslaget. I teamets podcast Vasapodden förklarar Molin och sportchefen Anton Järnberg hur de tänkte när de kollade på ansökningarna.

Vi kollade inte bara på tidigare resultat i skidspåren. Faktorer som intresse, behov av stöd och de känslor vi fick av åkarnas brev spelade också in.

Den nyinflyttade Östersundsbon Alva Sköld är en av de fem uttagna. Hon har nyligen gått klart fyra år på Härjedalens Gymnasium i Sveg med inriktning på skidskytte. Under dessa år har hon tagit 11 JSM-medaljer och varit topp 20 på alla individuella lopp under JVM i Lenzerheide, Schweiz 2020. När förbundet i våras gick ut med listan på skidskyttar som ska representera Sverige i förbundets lag, fanns inte Alva med. Det här var en besvikelse för henne, men glädjen för sporten fanns fortfarande kvar. Hon skulle därför satsa vidare helhjärtat på skidskytte med stöd av Skiduniversitetet i Östersund.

Långlopp är någonting som intresserat Alva och hennes lillebror Loke under en längre tid. De senaste säsongerna har de suttit bänkade framför tv:n för att se Visma Ski Classics deltävlingar. Alva har deltagit i Tjejvasan de senaste två åren. I fjol placerade hon sig på en ärofylld 24:e plats, endast 3 minuter och 13 sekunder från täten. När Alva fick veta att hon blivit uttagen till långloppteamet blev hon först chockad och lite nervös. Hon ville inte lämna skidskyttet då JVM är hennes stora mål den här säsongen. Men samtidigt var hon väldigt nyfiken på långlopp.

Under mitt första samtal med teamet blev jag helt lugn. De var väldigt positiva till en kombisatsning. De till och med uppmanade till det och menade att det bara finns möjligheter.

Den andre länsåkaren som är uttagen till teamet är Ossian Rosenberg och han tävlar för Trillevallens Sportklubb. Övriga från landet är Anton Eriksson, Jonatan Ståhl och Linnea Johansson. Det första lägret med teamet startar den 17:e juni i Orsa Grönklitt.

Jag ser fram emot att få vara del av ett team och det ska bli intressant att se hur vi fungerar som grupp. Jag hoppas att vi kan lära oss saker av varandra och av de mer erfarna, äldre åkarna, säger en sprudlande glad Alva.

Powered by Labrador CMS