Ung Reporter
Hot om pilotstrejk och inställda flygningar stoppade inte Undersåkerskören från körfestival på Island
ISLAND (JT) Onsdagen den 29 juli 2022 invigdes den nordiska körfestivalen Nordklang, och för första gången i sin historia ägde den rum på Island.
Körfestivalen Nordklang är ett samarbete mellan de nordiska länderna Nordiska KorForum (NKF) och har arrangerats sedan 1971. Den hålls vart tredje år med runt 700 till 900 deltagare och länderna turas om att vara värdar. Allt från körer och vokalensembler till kända kördirigenter och workshopledare samlas på Nordklang.
I år var Undersåkerskören en av de många körer som deltog. Suget efter gemenskap över gränserna var stort efter lång tid med coronarestriktioner, men en viss oro fanns kvar och kanske var det den som fick många körmedlemmar att tveka.
Den lilla grupp från Åre kommun som slutligen stod anmälda till festivalen i Reykjavik var: Kallkyrkans kantor Elisabeth, Undersåkerskörens ledare Per Wiklander och tre sångare från var och en av körstämmorna sopran, alt och tenor. Basstämman fick Per stå för.
När avresedagen närmade sig kom hotet om pilotstrejken på SAS, samma bolag som Undersåkerskörens representanter bokat sina flygbiljetter på. Skulle strejken bryta ut och sätta käppar i hjulen för Undersåkerskören? Och om de nu tog sig dit, vågade de chansa på att de skulle ta sig hem?
Lotta Vikström är en av de tre i altstämman som följde med till Nordklang på Island. Hon berättar att hon tidigare varit med på flera olika körfestivaler runt om i Sverige och älskat det.
– Att vara tillsammans med andra som gillar att sjunga i kör är en fantastisk känsla.
Lotta förklarar att alla står och trallar lite här och var, på ängar, i buskar, i köer och på alla givande workshops.
– Jag var snabb att anmäla mig trots att jag någonstans kände att jag egentligen inte skulle ha tid eller råd.
När hon bokade resan tänkte hon att denna resa var som “once in a lifetime” och att det helt enkelt skulle få bära eller brista.
Några sångare hade bokat sin resa med flyg från Trondheim i Norge, medan andra skulle åka tåg till Stockholm och ta flyg därifrån.
På grund av hotet om pilotstrejken på SAS skapades oro bland körsångarna som i övrigt var exalterade och förväntansfulla över resan till Island.
– Inte helt bra magkänsla när vi styrde kosan mot flygplatsen, säger Lotta.
Trots hotet från SAS-piloterna, åkte den lilla körgruppen mot flygplatsen Værnes i Trondheim och hoppades på det bästa.
Men när de körmedlemmar som satt på tåget mot Stockholm meddelade att deras tåg var stående på grund av en skogsbrand blev oron påtaglig igen. Var det verkligen meningen att de skulle åka?
Kort efter detta kom ett sms från SAS om att flygresan mellan Værnes och Oslo ställts in. Nu började hopplösheten ta över, medger Åsa, en av tenorerna.
Natten på Værnes var ångestladdad för körsångarna efter det tråkiga beskedet om att flygresan blivit avbokad.
– Skulle vi kasta oss in i bilarna och köra nertill Oslo, eller leta efter andra avgångar som synkade.
Detta, berättar Lotta, var något de grubblade mycket över tillsammans. Ett annat alternativ var att bara glömma resan och köra hem, men alla var ense om att den lösningen kändes så trist att den fick komma i sista hand.
Till slut hittade de en avgång med ett annat flygbolag som passade anslutningsflyget och hade plats för alla.
Mitt i natten köptes nya biljetter för dyra pengar, och som ett mirakel kom alla de 11 kördeltagarna fram till Island trots skogsbränder och inställda flyg.
Invigningen av Nordklang hölls på Reykjaviks Universitet där samlingsytan heter Sun.
– Solen och himlen bokstavligen lyfte taket och gjorde de första tillsammans-sångerna helt himmelskt magiska, berättar Lotta. Vi bestämde oss för att inte kolla på nyheterna hela tiden, vi ville passa på att njuta av det som var så fint ordnat och fixat.
Programmet skulle förutom invigningen innehålla workshops och konserter, öppen sång och avslutningsvis en stor konsert där alla deltagare skulle framföra det de övat på i workshops.
Under tre dagar fick de som anmält sig utforska en mängd olika körgenrer, såsom rytmisk, klassisk, folkmusik, improvisation och mer. Ny kunskap och inspiration att ta med sig hem.
Elisabeth Nygård Lundhag som är kantor i Kallkyrkan åkte tillsammans med Undersåkerskören till Island för att delta i festivalen.
Hon deltog i “Improvisitonal choir” och säger att det var så häftigt att utifrån det givna temat skapa text och musik tillsammans med körsångare från andra nordiska länder.
– Vi körsångare var från Grönland, Färöarna, Finland, Danmark, Island och Sverige och skapade text och musik tillsammans.
Elisabeth berättar att det varit en gemenskap, sammelsurium av språkblandningar, ödmjukhet, lust, sångglädje och en öppenhet inför allas förslag.
– Det bästa jag varit med om i körsammanhang!
Ledare var Sigrún Sævarsdóttir-Griffiths och pianist Saevar Helgi Johansson. De är värda att nämnas vid namn, menar hon.
Lotta provade på en annan workshop. Tillsammans med fyra andra medlemmar från Undersåkerskören deltog hon i “Scenic choir”. Där fick de göra fysiska övningar för att försöka träna på att vara närvarande på scenen och samtidigt sända budskap till publiken. Med andra ord släppa greppet om både notpapperet och sig själva.
– Det var så givande, lärorikt och underhållande. Vi låg och vred oss av skratt emellanåt.
Undersåkerskörens körledare, Per Wiklander, deltog även han i en workshop tillsammans med två av tenorerna. “Here’s to the North” innehöll mäktiga popsånger från Nordiska länder i nya originella körarrangemang. Tanken med workshopen var att hylla både musiken och naturen från länderna. Att vara med som sångare i stället för ledare i ett sådant arrangemang var en ny upplevelse för Per.
– Den svåraste utmaningen var definitivt att lära sig sångerna utantill.
Per säger med en glimt i ögat att han nog inte kommer kunna vara lika hård mot sin kör i fortsättningen när det gäller att lägga ifrån sig noterna. Hans körsångare vet dock att han kommer att fortsätta tjata.
Emellan alla workshops hann kördeltagarna även utforska den färgglada, myllrande och mysiga lilla stad som Reykjavik är. De var längst upp i kyrktornet på Hallgrímskirkja och väntade på att kyrkklockorna skulle ringa med en fantastisk vy över staden. De åt gott, badade, både i det kalla havet men även i varmt källvatten på Sky Lagoon där de passade på att spontan underhålla gästerna. Undersåkerskörens lilla grupp var dessutom en av sju nordiska körer som deltog i en konsert i Reykjaviks frikyrka efter andra dagens övningar.
– Vi hade det så trivsamt med alla trevliga människor som sjöng så där fint på isländska och rullade med r:en”, som Lotta uttrycker det.
På lördag kväll hölls avslutningskonserten som alla såg fram emot i Reykjaviks fantastiska konserthus, Harpa. Där fick körerna från alla workshops kliva upp på den stora scenen och visa vad det åstadkommit under de knappa tre dagar de övat. Samtidigt fick de möjlighet att se och höra varandra i en mäktig konsert.
Detta var en magisk upplevelse enligt kördeltagarna, och värd att fira. Samtidigt firades det faktum att alla från Undersåkerskören som varit anmälda på Nordklangfestivalen faktiskt tog sig hela vägen. Men mest av allt hurrade kanske några ändå över att pilotstrejken på SAS, som skulle bryta ut på hemresedagen, blivit uppskjuten tills dagen därpå.
Dock slutade inte äventyret där. Tidigt på söndag morgon väcktes sångarna på vandrarhemmet av ett öronbedövande tjut. Det var brandlarmet som gick. Yrvakna och förvirrade fick de besked om falsklarm, men knappt hann de andas ut innan nästa orosmoln.
Flygresan hem hade blivit inställd! Ombokningar hade gjorts till diverse andra flyg, men det blev olustigt bråttom till flygplatsen för de som flyttats till tidigare avgångar. Bland de som blivit ombokade på plan med byte i Frankfurt morgonen därpå blev också frustrationen stor.
Stressen och oron var tillbaka i den lilla körgruppen från Jämtland och vägen hem blev lång för vissa. Hinder, som stängd bagageincheckning och svårigenomkomlig tullkontroll, höll spänningen vid liv under resan, berättar Åsa.
Islandsresan slutade trots allt lyckligt bortsett från att man vid hemkomst upptäckte spridningen av covid 19.
– Nu försöker jag att minnas allt det roliga när jag samtidigt går in i förhandlingar med SAS för att få ersättning för extra resor, utlägg och förlorad arbetstid, berättar Lotta.
Hon längtar redan efter nästa Nordklang, men hon kommer hålla sig på marken ett bra tag framöver.
Nästa Nordklang festival hålls i Norge. Vart är ännu inte bestämt. En sak är ändå säker: Undersåkerskören slipper flyga.