KROKOM

Rektors dotter fick flera anställningsavtal av mamma

KAXÅS (JT) Förra veckans artikel om rektorn som gav sin dotter ett jobb som lärare trots att hon saknar behörighet, väckte diskussioner och uppgifterna ifrågasattes. Jämtlands Tidning kan nu avslöja att rektorn gett sin dotter flera fördelar i samband med anställningen.

Publicerad Senast uppdaterad

I april 2020 skrev Krokoms kommuns verksamhetschef Angelica Faktus och den då 20-åriga dottern på ett anställningsavtal om intermittent anställning på timmar.

Hon fick titeln vikarierande fritidspedagog och 22 000 kronor i lön i månaden. Arbetsuppgifterna bestod i att ”undervisa och organisera fritidsaktiviteter.” Några månader senare, i augusti skrev rektorn och dottern ett anställningsavtal för visstidsanställning på heltid. Dottern fick nu titeln vikarierande lärare och lönen höjdes till 23 000 kronor per månad.

I december 2020 skrev rektorn och dottern på två olika anställningsavtal med samma information. Det gjorde även rektorns närmaste rektorskollega Sofia Ring i april 2021. Ring hade då blivit tillförordnad rektor för Kaxås skola.

När Jämtlands Tidning tog kontakt med Ring i samband med förra artikeln, sade hon dock att ”tjänsten i grunden är en resurstjänst skola/fritids. Enligt skollagen får endast den som har legitimation som lärare eller förskolelärare och är behörig för viss undervisning bedriva undervisning.

Om det inte finns någon sådan att tillgå, får en annan lärare eller förskolelärare bedriva undervisning. Vad Jämtlands Tidning kan se, har någon lärar- eller fritidstjänst på Kaxås skola inte utannonserats under 2020 eller 2021. I dagarna har dock en lärartjänst på Kaxås skola annonserats ut.

Powered by Labrador CMS