Världsexport från Valsjöbyn

Karthållarna från Sven-Åke Nordenmarks verkstad hemma på gården i Valsjöbyn skickas ut över hela världen.

Publicerad

Paret Sven-Åke och Liza Nordenmark flyttade för några år sedan till Sven-Åkes hemgård i Valsjöbyn. Med sig tog de sitt handelsbolag Nordenmark Adventure. Det är idag världsledande inom karthållare och kartfodral för olika typer av orientering.

Det är många tusentals karthållare skickas iväg varje år över hela jordklotet. –Vi har omkring 40 återförsäljare över hela världen. Precis innan ni kom var det en som hörde av sig från Sydafrika och ville bli det, säger Sven-Åke. –Jag gör alltid klart all mejlväxling och liknande på kvällen. När jag sedan vaknar på morgonen har det bara rasat in mejl för då har ju södra halvklotet varit i gång!

Han fyller snart 66 år och arbetade i 30 år som produktionsledare i Östersund på Ericsson. Precis när han fått sin guldklocka, flyttade företaget till Kina. Då övergick Sven-Åke till att driva sitt eget företag, i en mindre lokal i Östersund. Det är karthållare för i första hand skidorientering och cykelorientering som han tillverkar. –Vad gäller skidorientering dominerar mina produkter marknaden. Vad gäller cykel är konkurrensen större, men det är å andra sidan en sport som växer mycket. Där har jag nischat in mig på ”adventure race”, då handlar det om fyrmannalag som är ute i flera dygn i streck. Men Sven-Åkes karthållare har också hittat fram till många andra användningsområden: –Ja, inom skogs- och kraftindustrin används de exempelvis eftersom arbetarna kan behöva ha instrument i händerna. De används även vid olika äventyrsexpeditioner, som till Grönland och Syd- och Nordpolen. Ola Skinnarmo ringde mig exempelvis på satellittelefon från Nordpolen, när han kommit fram dit som förste svensk.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS