Ull är ett fantastiskt naturmaterial, tycker tre av Ullforums delägare: Ingela Fredell, Maria Smedberg och Erika Forseth.
Ull är ett fantastiskt naturmaterial, tycker tre av Ullforums delägare: Ingela Fredell, Maria Smedberg och Erika Forseth.

Ullspinneriet i Ås lägger ned

ÅS (JT) Sveriges första minispinneri ligger i Ås med utsikt över Storsjön och fjällvärlden. Det har drivits av Ullforum ekonomiska förening sedan år 2018. Men nu lägger de ned.

Publicerad Senast uppdaterad

Spinneriet har uppsagda från lokalen där spinneriverksamheten bedrivs, de måste vara ute ut lokalerna till slutet av sommaren.
De förklarar:

Såsom våra resurser ser ut, efter två år av inställda mässor och marknader, har vi inte förmåga att genomföra en flytt med allt vad det innebär.

Ullforum har sammanlagt elva delägare. Det är Jämtlandsfårets ull som är i fokus på Ullforum i Ås. Två anställda arbetar i spinneriet idag: Ahmed Alizada och Najib Hojati.

De kommer båda från Afghanistan och har det gemensamma språket dari. Att jobba med ull och garn har Ahmed i blodet: han växte upp i en traditionell mattvävarfamilj, pappan hade mattfabrik och tidigare även får. Han kom som ensamkommande flykting och bor idag i Östersund. Att tvätta, karda och spinna gör han med van hand, här har han jobbat i fyra år och kan alla steg och maskiner.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS