Sven-Erik Mattiasson är pensionerad lärare.

Sven-Erik har dokumenterat Krokoms kyrkor och bönhus

KROKOM (JT) I en unik skrift har Krokoms samtliga kyrkor och bönhus dokumenterats. En del är ännu aktiva, andra har brunnit ned, rivits eller sålts till privatpersoner. Det är Sven-Erik Mattiasson som kartlagt dem. Någon liknande typ av översikt har tidigare inte funnits.

Publicerad

”Kyrkor och bönhus i Krokoms pastorat/kommun – Det kyrkliga och väckelsekristna arvet heter den. 

Sven-Erik Mattiasson, som är 88 år, är pensionerad lärare. Han bodde länge i Alsen, i sin frus barndomshem, men när han blev änkling för några år sedan flyttade han till en lägenhet centrala Krokom. Han har även skrivit en hel del annan bygdehistoria för, som han säger: 

– Jag var lärare i historia och kristendomskunskap (som det hette den gången) på Frösön. Jag märkte att när eleverna skulle ut och forska och lära känna om sin bygd fanns det inte mycket skrivit om det mer lokala. Det handlade mest om kungar och liknande. I början på 1900-talet fanns det ett betydligt mer livaktigt religiöst liv i det som idag är Krokoms kommun. Folkrörelserna, bland annat väckelserörelsen, spred sig. Betel, Betania, Pingstkyrkan, Frälsningsarmén, Filadelfia, Evangeliska fosterlandsstiftelsen med flera kom att etablera sig på många olika ställen i kommunen. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS