Svar om flytt av förskoleverksamhet

Respekt bör komma från båda sidor även om man har olika åsikt.

Vi har idag 100 förskoleplatser i Offerdalsområdet, 1 F - 6 skola och 1 F – 9 samt byggt en ny förskolelokal och vi kommer att renovera F - 9 Skolan i Änge. 

 Förändringar av verksamheter utifrån t.ex. barnantal, kvalité, tillgång på personal är alltid ett pågående arbete i kommunens verksamheter. Beslutet om flytt av barnen har varit på gång några år och inför den här hösten sjönk barnantalet till 6 barn, plus 1 barn i kö till nu hösten 2024 och 1 barn i kö till hösten 2025. 

 Det här ledde fram till ett förslag om att besluta om en verksamhetsflytt till årsskiftet. Förvaltningens rekommendation var att göra flytten 1 augusti 2024 för att det bästa för barnen var att flytta direkt efter sommaren, det för att inte behöva flytta flera gånger under året. 

Inför mötet i Enarsvedjan valde vi att föreslå att flytta fram datum till oktober för att personalen skulle bistå med inskolning då de flesta barn inte anmält plats under sommaren. 

Mot bakgrund av det kan vi se att processen inte varit så bra som vi hade önskat det är vi uppriktigt ledsna för, vi tar med oss de erfarenheterna i vårt framtida arbete i kommunen. Vår ambition är att arbeta för mer transparens och kommunikation. 

Den politiska ledningen i en kommun har ansvar för att fördela resurser inom de skattemedel man har till sitt förfogande. En förskola med de krav som finns från Skolverket är bl.a. att uppfylla läroplanen och ha en likvärdig förskola. 

Det finns alltid möjlighet att ansöka om pedagogisk omsorg hos kommunen och om man blir godkänd, kan man ta emot barn i ett område. 

Kommunikationen har funnits när det gäller personal och vårdnadshavare, men kunde varit bättre förberedd från kommunens sida. En kommun har dock en sekretess att förhålla sig till så separata möten med vårdnadshavare är nödvändiga. 

Vi ser att det man efterfrågar från Krokom växtkraft är en övergripande dialog om utveckling i olika orter, det tar vi med oss. 

Framåt kommer vi att dela upp informationer till vårdnadshavare och allmänheten på ett annat sätt. 

Beslutet har överklagats till förvaltningsrätten som ska behandla ärendet så där väntar vi på deras beslut. 

Överklagandet gällde också att beslutet skulle inhiberas, (det betyder att man inte får röra verksamheten innan domen kommit) vilket Förvaltningsrätten avslog. 

Det fanns flera frågor: 

  • Är siffrorna korrekta? 

Svar: De siffror som presenterats är korrekta och därför omprövas inte beslutet. 

  • Ventilationen på övervåningen? 

Svar: den saknas och det är inte tillåtet att bedriva verksamhet på den våningen. Kostnad för att ev sätta in ny ca 200 000 kr. Det saknas också hiss och utrymningsvägar. 

  •  Det påstås att det är en omfattande rektorskris? 

Svar: det saknas inga utbildade rektorer i kommunens rektorsområden, däremot är 2 nya tjänster ambulerande rektorer under rekrytering. Dessa ska ge stöd i de områden där man bygger om/ny skola då det innebär en hel del mer för rektor att leda det arbetet. 

  • Tänker ni avveckla Offerdalsområdet?

Svar: Nej, vi har i Offerdalsområdet i dag ca 100 förskoleplatser, 1 F-6 skola och 1 F-9 skola.

Vår personal är kompetenta och gör ett mycket bra arbete och vår utgångspunkt är alltid att göra det bästa för barnen 

Alla människor har olika syn på frågor, för man har olika utgångspunkt, 

Påstående att vi skulle sätta kommunens framtid i fara tycker vi dock är att gå för långt. Respekt bör komma från båda sidor även om man har olika åsikt.

Maria Jacobsson (S) Carl-Oscar Fransson (M) Kjell Sundholm (KD) 

 

Powered by Labrador CMS