Renarna utfodras av skribentens syster.
Renarna utfodras av skribentens syster.

Online-firande av Samefolkets dag skapar större gemenskap

Den 6 februari 2021 firade jag genom att för första gången på fem år inte ha kolt på mig. Anledningen till det är att jag var nere på vinterlandet, alltså området där vi har våra renar på vintern. Jag umgicks med min närmaste familj och följde olika konserter och tillställningar online. Det var ovanligt men ändå som en större gemenskap. Självklart firades det även med tårta.

Publicerad

Saemie åålmegebiejjie (Samefolkets dag) firas den 6 februari i hela Sapmie. Det gör vi till minne av den första samiska landsmötes som hölls i Trondheim 1917, men dagen började inte firas förrän 1992. Vid det första samiska landsmötet samlades samer för första gången ifrån norr till söder på ett ställe för att diskutera gemensamma frågor. Elsa Laula Renberg och Daniel Mortenson var två stora initiativtagare.

Samefolkets dag är en viktig dag för oss samer då känner vi oss extra stolta över vårt ursprung. Det är en dag då vi gärna visar upp oss. Den samiska flaggan hissas och  den samiska nationalsången sjungs. 

Jag, som bor i Krokoms kommun, har tidigare firat dagen genom att kommunen har engagerat sig i dagen. Vi samiska skolungdomar har haft kolt, ätit tårta och fått ha vår gemenskap. Under 2017 firade många samer dagen i Trondheim, då det var 100-årsjubileum. 2018 firade många den här i Östersund, då det var 100-årsjubileum på svensk sida. Samefolkets dag firas även på senare i samband med Jokkmokks marknad. Den äger rum första veckan i februari, marknaden är en mötespunkt för samer och har varit det i över 400 år. I år var det  dock ingen fysisk marknad, då vi lever under en pandemi. 

MOAMARIA SPARROCK 

Powered by Labrador CMS