Det var en välbesökt workshop som arrangerades i Almåsa i veckan som gick. Intresset är stort att utveckla Almåsa och Offerdal till en ny turistmagnet där det lokala utbudet ska ges stort utrymme.
Det var en välbesökt workshop som arrangerades i Almåsa i veckan som gick. Intresset är stort att utveckla Almåsa och Offerdal till en ny turistmagnet där det lokala utbudet ska ges stort utrymme.

Nu ska Almåsa bli en turistmagnet

En nationalarena för parasportare, en året-runt-destination och en mötesplats för distansarbeten. Så ser planen ut för Almåsa alpinanläggnings framtid. Anläggningen med en lång historia ska framåt bli navet i nya Destination Offerdal och skapa arbetstillfällen och mötesplatser.

Publicerad

I förra veckan höll arbetsgruppen bakom utvecklingen av Almåsa en välbesökt workshop för lokala föreningar och företagare. Detta för att samla ihop synpunkter och idéer om hur den framtida idrottsanläggningen ska fungera och för vem. Underlaget ska vara med i den förstudie om Almåsas framtid som just nu pågår.

Arbetsgruppen med förstudien konstaterar att bygden går in i en ny fas med nya behov inte minst som följd av det framgångsrika inflyttningsprojektet – Projekt Kaxås – som pågår i området.

– Många av framtidens arbeten kommer att göras på distans. Här kan Almåsa erbjuda en attraktiv co-working för möten och arbeten. I Almåsa är det möjligt att göra ett aktivitetscenter där allt är nära och det gynnar både hälsa och arbeten, säger Mattias Bångman, som ingår i arbetsgruppen för Destination Offerdal och som är initiativtagare till att utveckla framtidens co-working.

Planen är också att öka antalet gästnätter för besökare så som träningsgrupper, familjer och utbildningsresor, göra en idrottsarena som fungerar för alla både sommar och vinter.

– Med ny teknik och egna innovationer vill vi skapa den bästa idrottsmiljön för idrottare med funktionsnedsättningar och det finns en efterfrågan på att göra en nationalarena som fungerar optimalt för paraidrottare. Någon sådan finns inte i Sverige idag och Almåsas miljö är utmärkt med närhet till allt, säger Alfred Andersson, teknikutvecklare, innovatör och del i Almåsas arbetsgrupp.

Föreningar och företagare som var på plats under workshopen kom fram till att Almåsa ska vara ett genuint och familjärt besöksmål som passar alla och där den lokala kulturen får stort utrymme.

– Vi är duktiga på gränsöverskridande samverkan, vi är duktiga på arrangemang – event och tävlingar, konstaterar en av deltagarna i workshopen.

När förstudien är klar hoppas arbetsgruppen att den landar i att Almåsa blir prioriterat i det regionala utvecklingsprogrammet.

Powered by Labrador CMS