Kursledaren Laila Gustavsson (till vänster) och Anette Lundgren tittar på när Britt-Inger Bladh Sörensdotter lägger kakan på ”baksterfjæla”
Foto: Kjell-Erik Jonasson.
Kurs i tunnbrödsbak i Offerdal
OFFERDAL (JT) Att baka tunnbröd till jul är en gammal kär tradition i våra trakter. Men för att kunna göra det så måste man lära sig det. I helgen hölls det en kurs i bakstugan på Offerdals hembygdsgård.
Säg ordet tunnbröd, eller som det heter på jamska,”mjukbrö”, så börjar det vattnas i munnen på många. Enligt flera förståsigpåare så ska det vara hembakat och helst gräddat i en vedugn. Att kunna baka tunnbröd är ett kulturarv som är viktigt att föra vidare till kommande generationer.
Idag ryker det ur skorstenen i bakstugan på Offerdals hembygdsgård. Offerdals hembygdsförening har i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan anordnat en kurs i bakning av ”mjukbrö”.
Jämtlands Tidning Digital 1 mån
55 kr
Köp nu
24 timmar digitalt för 15 kr.
15 kr
Köp nu