Erik Obitz instruerar barnen i det projekt som går ut på att skapa en robot som kan utföra olika saker.

Kaxås barn tävlar i internationell LEGO-tävling

KAXÅS (JT) Sakta men säkert, och med stor fingerfärdighet, bygger sexåriga Lovi och hennes sjuåriga kompis Douglas ihop legobitar som på sikt ska bli en programmerbar robot.

Publicerad

När JT kommer till Kaxås bygdegård strömmar ett 20-tal barn från Kaxås skola in genom dörren för att delta i kvällens aktivitet. Den handlar om att sätta ihop LEGO-bitar som senare ska formas till en robot som kan utföra finurliga uppgifter. 

Erik Obitz är IT-arkitekt. Eriks familj är en av flera som år 2022 flyttade med sin familj till Kaxås i samband med Kaxåsprojektet, där nybyggda hus togs fram för att locka till inflyttning. Till vardags arbetar han för Östersundsföretaget Visionite som sponsrar aktiviteterna i Kaxås. Men hans engagemang sträcker sig längre än så. 

För en tid sedan tog Erik Obitz initiativet genom bygdegårdsföreningen att erbjuda barn i Kaxås skola en plats där de kan utforska ”STEAM-ämnen”. En kombination av Science (Vetenskap), Technology (Teknik), Engineering (Ingenjörskonst), Art (Konst) och Mathematics (Matematik). Genom detta projekt får barnen i Kaxås möjlighet att delta i First LEGO League, en internationell tävling arrangerad av LEGO.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS