Kanotisten som gick i land i Föllinge

–Det var magkänslan som tog mig hit, säger Lars Walkler där han sitter i sin alldeles nyinköpta, ännu inte helt färdiginredda lägenhetslänga i Föllinge. Han är nästan 40-faldig SM-medaljör.

Publicerad

Lasse, som han kallas, har en oerhört gedigen meritlista inom kanotsporten.12 år gammal låg han sjuk en vårdag, ensam hemma i Solna. Han började bläddra i telefonkatalogen, mest för att ha något att göra, uttråkad som han var. Under S dök Svenska kanotförbundet upp. Företagsamt ringde han genast dit och blev hänvisad till Brunnsvikens kanotklubb några kilometer bort. –Jag hade sett en man snabbt paddla iväg i en kanot en gång och den bilden hade liksom etsat sig in på näthinnan. Det såg så fritt och härligt ut. Den bilden kan jag fortfarande se inom mig än idag!

När han frisknade till, cyklade han iväg till kanotklubben. Detta blev starten på ett helt liv med paddling. Lasse var yngst i klubben men blev väl omhändertagen, bland annat av den gamla OS-medaljören Ragnar Heurlin. Redan första sommaren tävlade han i ungdoms-SM.1976,14 år gammal, utbildade han sig till kanotinstruktör och kunde börja sommarjobba med kanotuthyrning. 20 år gammal kom han med i landslaget. Periodvis har han varit proffs. –Jag har mest paddlat kajak, från början i slätvatten och sedan också i störtlopp, berättar Lasse.

Kanotklubben blev alltså snabbt hans andra hem och det ledde till en mängd SM- och NM-medaljer. –Ja, det blev sammanlagt ett knappt 40-tal medaljer i valörerna guld, silver och brons i olika klasser.

Men något OS-deltagande blev det aldrig, trots att han var högaktuell för OS 1984 i Los Angeles:

–Nej, trots att jag kom trea och femma på båda uttagningarna och sammanlagt åtta man skulle få åka.

Detta satte sig som en tagg men Lasse kan idag se att något gott kom ut av det: –Ja, mitt liv hade nog tagit en helt annan riktning om jag kommit med i OS-truppen. Då hade jag förmodligen fastnat i slätvattensporten och harvat vidare med jobbet på Ericsson istället för att tvingas ned i Sydeuropa till de häftigaste forsarna.

Alla medaljer ligger idag nedstoppade i en låda i hans radhus i Spanien. För denne energiska entreprenör hamnade i mitten på 1980-talet på den spanska solkusten: –Från början var det mest för att slippa träna i issörja, sedan blev jag kvar, säger han.

Där började han arbeta inom marknadsföring och hotell, det slutade med att han drog igång ett framgångsrikt äventyrsföretag. För några år sedan tog han över en camping i Hindås. Det var när han i våras åkte till Sverige för att skriva under försäljningspapprena på den, som han fastnade här. För när corona-pandemin grasserade som värst, slog Spanien till med inreseförbud. Han lånade då en kompis stuga i Vålådalen och upptäckte skidåkningen igen. –För en kanotist är skidåkning perfekt träning vintertid. Dessutom upptäckte jag hur fint Jämtland är. Och nu sitter han här med en hel länga i Föllinge. Det är en numera ombyggd förskola (före detta Hyllans förskola) som förvandlats till tre lägenheter. De ska nu bara möbleras klart för att bidra till områdets utbud av turistinriktade uthyrningslägenheter. –Det känns jätteroligt och jag har många planer framöver, säger han entusiastiskt och börjar:

–Jag vill introducera rullskidåkningen till spanjorerna: starta ett rullskidcenter där och sedan låta dem hit komma till Föllinge och träna. Hyra ut lägenheterna i Föllinge (första bokningen kom faktiskt idag, från en skånsk kanotklubb). Hyra ut kanoter här på somrarna. Öppna ett kanotmuseum i Spanien. Göra Jerez och Föllinge till vänorter. Ta in paddling i skolan här…

Listan på Lasses idéer är lång. Han tänker sig att pendla mellan Föllinge och solkusten. Och paddlar, det gör han fortfarande. –Det är fortfarande frihetskänslan som styr mig och här i Jämtland finns det helt fantastiska vatten

Powered by Labrador CMS