Ilsken markägare tänker sätta stopp för Hällrace – handgripligen
OFFERDAL (JT) En ilsken markägare planerar att sätta stopp för Hällrace i Offerdal – handgripligen.
– Vi har blivit överkörda i fem år men nu är det nog. Det kommer att finnas hästar, hundar och tält där loppet ska gå, säger Randi Wilhelmsen.
Hällrace avgörs i år den 25 maj och deltagarna ska i vanlig ordning springa den tre kilometer långa sträckan uppför Hällberget. Men med bara lite drygt en vecka kvar till tävlingen aviserar en markägare planer på att stoppa loppet. Men konflikten med tävlingsledningen är inte ny.
Den har pågått i fem års tid. Markägaren i fråga sa nej redan 2020 inför premiären.
Av flera anledningar, uppger Randi Wilhelmsen som äger marken tillsammans med sin man.
– Delvis handlar det om en samhällsnyttig telemast som stoppades på vår mark uppe på Hällberget, något som Offerdals SK bidrog till. Nu har det gått fem år och vi har inte fått en krona i markersättning, trots att 90 procent av arrangemanget har skett på vår mark. Tävlingsledningen har kört på utan giltigt markägaravtal. Om vi hade fått någon ersättning för intrånget så hade det gått till att fixa marken som ser bedrövlig ut.
Har du vidtagit några åtgärder tidigare år?
– Jag har provat med polisen och anmält intrång. Jag har även pratat med Länsstyrelsen, säger Randi Wilhelmsen.
Länsstyrelsen har dock även i år gett grönt ljus till tävlingen.
Det bekräftar tävlingsledare Erik Thuresson för JT.
– Det här är prövat juridiskt redan. Det finns ett servitut och ett skrivet avtal som faller inom det servitutet. Vi förhåller oss till det beslut som Länsstyrelsen har tagit och kommer att genomföra loppet som det är tänkt, säger han.
Hur har dialogen sett ut med markägaren?
– De är väl informerade. Men jag är inte förvånad över att det blir så här. Vi är vana nu.
Randi Wilhelmsen ger inte mycket för beslutet från Länsstyrelsen.
– Ett tillstånd från Länsstyrelsen kräver ett giltigt markägaravtal och här finns det bara nyttjanderätt till marken under stugan.
Tidigare år har hon inte rent handgripligen försökt stoppa tävlingen. Men det är exakt vad som planeras nu.
– Vi har blivit överkörda i fem år men nu är det nog. Det kommer att finnas hästar, hundar och tält där loppet ska gå. Vi kommer helt enkelt att stänga av, säger Randi Wilhelmsen, som medger att hon har fått lida socialt för att ta den här striden.
– Det är folk som inte hälsar när vi träffas. Men jag är en tuff tant. Jag kommer inte att vika mig. Jag har inget emot vare sig att folk går på Hällberget eller löptävlingar. Men det får inte ske på sliten mark, säger hon till JT.
Hällrace (och Holy race) är två tävlingar som det har satsats mycket pengar på. Arrangörerna har fått över en miljon kronor i EU-bidrag. Tävlingsledaren Erik Thuresson uppger att den vinst som görs återinvesteras lokalt.
– Det ska främja lokala ungdomars idrottande. Det är därför vi gör det här, och för att få visa upp den här vackra bygden, säger han.