Uttern äter till allra största delen fisk.

Höga halter miljögifter och läkemedel hos uttrarna i Jämtland

KROKOM (JT) Utterbeståndet i Jämtland, speciellt i Krokom och Östersund, har visat sig ha höga halter av miljögifterna PFAS. Högst halt i hela landet av ett av dessa miljögifter fanns i en utter på Rödön!

Publicerad

Det visar en ny rapport från enheten för miljöforskning och -övervakning vid Naturhistoriska riksmuseet: ”Miljögifter i utter i Sverige”. Den har fokus på åren 2010-2020. Även läkemedel har hittats i uttrarna.

– Uttern är en utmärkt miljöindikator som kan visa vägen till miljöförorenade områden eftersom de lever relativt lokalt, säger Anna Roos, ekotoxikolog och intendent vid Naturhistoriska riksmuseet. PFAS är ett samlingsnamn för ämnen som innehåller mycket fluor. PFOS är ett av dessa miljögifter, som uttern från Rödön hade Sveriges högsta halt av. Det var en ung hona som trafikdödats år 2015. Även uttrarna i Östersunds kommun visade sig vara drabbade enligt studien. Anna Löfholm är vattenhandläggare vid Länsstyrelsen Jämtlands län.

Ser Länsstyrelsen rapportens resultat som oroande?

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS