Ung Reporter

Jonas Gabrielsson driver Krokoms Auktionsverk och spelar gärna bridge på fritiden. Foto: Lotte Mjöberg

Bridge lockar alla åldrar

KROKOM (JT) Bridge är ett spel för alla generationer. Här intervjuar jag två bridgespelare i länet, som trots åldersskillnad spelar på samma villkor.

Publicerad

I Sverige uppskattar man att cirka 300 000 spelar bridge. Krokom/Föllinge-klubben har 16 medlemmar. Jonas Gabrielsson är en veteran inom bridge.

Han är 62 år gammal, bosatt i Krokom och är egenföretagare som arbetar med att återbruka varor från olika bohag. På sin fastighet i Krokom så har han en stor antikmarknad där han säljer varorna. Jonas började spela som ungdom under sin början av gymnasietiden tack vare en kompis som tyckte att Jonas skulle prova på bridge.

Han är inne på tre intressanta saker som är viktigt för en bridges
pelare och även i vardagen. Det är det logiska och matematiska tänkandet, att bara allmänt ha roligt men framför allt så handlar det om att skapa nya kontakter.

Är det några specifika skillnader i hur man spelar bridge inom olika åldersgrupper?
Inte i tävlingssammanhang men för nybörjare så kan man anpassa spelet lite och inte ta med de allra svåraste reglerna till en början. Reglerna är desamma oavsett om du är junior eller senior, säger han.

Alexander Sandin är 21 år och från Ångsta. Han blev juniorvärldsmästare i bridge 2017. Han började spela tack vare sina föräldrar som också spelar bridge. Han utvecklade ett eget intresse.

Vad utmärker dig som spelare?
Jag är nog lite lurig, säger han och fortsätter:
Det var lite lurigt i början att förstå spelet, men om man vill förstå så är det lätt, säger han. Han återkommer till sin mamma under intervjun, att det är tack vare henne som han började gå en juniorkurs. Det var där intresset utvecklades som ledde till att han ville bli juniorvärldsmästare.

Det som är intressant är att han har haft det som mål länge, att bli världsmästare. Han säger att känslan av att vara juniorvärldsmästare är svår att beskriva.
Det märks att han känner en sån stor stolthet. Han återkommer också gärna till att bridge kan vara svårt i början. Men det har jag förstått på Jonas, som också sa det. Båda är också inne på samma sak: att när man väl förstått spelet så kommer man inte ur det, då fastnar man för det. På frågan om han har några förebilder inom bridgen så svarar Alexander avslutningsvis att alla i juniortruppen har betytt mycket även utanför spelplanen. Han säger också att de äldre juniorspelarna verkligen har tagit hand om honom. Där ser man ju också vad en sammanhållning kan göra.

Vad är bridge?

Bridge är ett kortspel för fyra personer, två par. Det har likheter med plump och 4-manna whist. Detta då man tar stick och har budgivning innan varje giv (spel). Skillnaden är att en person vinner budgivningen och de andra får säga pass. Spelet går alltså ut på att, tillsammans med sin partner, ta det antal stick som man tidigare kontrakterat sig för. Det par som inte ”vann” budgivningen spelar försvar och försöker se till att den andra sidan misslyckas med sin uppgift. Det finns flera varianter på bridge. Läs mer på Svenska Bridgeförbundets hemsida www.svenskbridge.se

Powered by Labrador CMS