Bodil på väg att lämna sitt livsverk Eldrimner

I dagarna meddelades det att regeringen ger Eldrimner tio miljoner kronor för att samla in kunskap kring och bidra till utveckling inom mathantverket. Det är en passande avslutning för Bodil Cornell, som vid årsskiftet lämnar ledarposten efter tjugofem år.

Publicerad

Bodil var initiativtagare och den förste som anställdes när Eldrimner bildades 1995. Tio år senare, 2005, blev det ett ”Nationellt resurscentrum för mathantverk”. Idag arbetar sammanlagt 25 personer på kontoret i Ås, som lämpligt nog varit en lanthushållsskola tidigare. Det var för övrigt Bodil och hennes stab som hittade på begreppet mathantverk, som ju numera är vida spritt. –Ja, i början pratade vi om småskalig förädling, men mathantverk är mycket tydligare. Och namnet Eldrimner kommer från den kittel med samma namn som finns i den nordiska mytologin.

Verksamheten har de senaste åren haft en budget på 25 miljoner kronor. De ingår som en enhet i Länsstyrelsen i Jämtlands län. Förutom denna basfinansiering handlar det bland annat även om medel från EU:s landsbygdsprogram via Jordbruksverket

Men Eldrimner arbetar över hela Sverige med exempelvis resor, kurser, utbildningar och rådgivning. De täcker viktiga delar från produkttillverkning till företagandet. En titt på höstens kursprogram avslöjar en stor variation på vad gäller ämnen, upplägg och längd: senapstillverkning i Skåne, kombucha på distans, cheddar på distans, kaninslakt i Dalarna, grundutbildning charkuteri i Ås… Kursverksamheten kan sammanfattas i fyra produktlinjer: bageri, mejeri, charkuteri samt bär och frukt. –Coronapandemin har gjort att fler konsumenter fått upp ögonen för gårdsbutikerna, så våra kurser är populära, förklarar Bodil.

Eldrimner anordnar bland annat även SM i mathantverk samt ger ut en tidning vid namn Mathantverk. –Jag är nog allra mest stolt över att vi under alla dessa år lyckats hålla samma fokus. Det har vår styrgrupp, bestående av företagare, hjälpt till med. –Vi har verkligen kunnat gå på djupet. Det behövs mycket kunskap för att tillverka en ost eller en korv som ska säljas! Bodil berättar att det går trender även inom mathantverk: –Just nu handlar det om olika drycker, som exempelvis cider och kombucha. Tidigare har det handlat om korv och även surdegsbröd. Nästa kan komma att handla om fermentering, kanske på asiatiskt vis.  –Men den gemensamma drivkraften hos mathantverkarna är alltid skapandet.

Bodil är göteborgare och agronom från början. Hennes examensarbete i mitten på 1970-talet handlade om getskötsel. Det ledde till att hon blev intresserad av ostarbete och hamnade i Jämtland. När hon nu vid 70 års ålder ska avgå som verksamhetsledare, kommer hon att bli vårt län trogen. –Jag har haft världen roligaste jobb. Idag finns det 2-3 000 mathantverkare i landet men Eldrimners vision är att det om tjugofem år till ska finnas 10 000!

Powered by Labrador CMS