Bodil på väg att lämna sitt livsverk Eldrimner

I dagarna meddelades det att regeringen ger Eldrimner tio miljoner kronor för att samla in kunskap kring och bidra till utveckling inom mathantverket. Det är en passande avslutning för Bodil Cornell, som vid årsskiftet lämnar ledarposten efter tjugofem år.

Publicerad

Bodil var initiativtagare och den förste som anställdes när Eldrimner bildades 1995. Tio år senare, 2005, blev det ett ”Nationellt resurscentrum för mathantverk”. Idag arbetar sammanlagt 25 personer på kontoret i Ås, som lämpligt nog varit en lanthushållsskola tidigare. Det var för övrigt Bodil och hennes stab som hittade på begreppet mathantverk, som ju numera är vida spritt. –Ja, i början pratade vi om småskalig förädling, men mathantverk är mycket tydligare. Och namnet Eldrimner kommer från den kittel med samma namn som finns i den nordiska mytologin.

Verksamheten har de senaste åren haft en budget på 25 miljoner kronor. De ingår som en enhet i Länsstyrelsen i Jämtlands län. Förutom denna basfinansiering handlar det bland annat även om medel från EU:s landsbygdsprogram via Jordbruksverket

Men Eldrimner arbetar över hela Sverige med exempelvis resor, kurser, utbildningar och rådgivning. De täcker viktiga delar från produkttillverkning till företagandet. En titt på höstens kursprogram avslöjar en stor variation på vad gäller ämnen, upplägg och längd: senapstillverkning i Skåne, kombucha på distans, cheddar på distans, kaninslakt i Dalarna, grundutbildning charkuteri i Ås… Kursverksamheten kan sammanfattas i fyra produktlinjer: bageri, mejeri, charkuteri samt bär och frukt. –Coronapandemin har gjort att fler konsumenter fått upp ögonen för gårdsbutikerna, så våra kurser är populära, förklarar Bodil.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS