Äntligen tandläkare i Änge igen

Många Offerdalingar var bedrövade när Folktandvården stängde sin klinik i Änge år 2010. Men nu kan de vara desto gladare: i vår öppnas en ny tandläkarmottagning där.

Publicerad

Det är den erfarna tandläkaren Maria von Beetzen, 64 år, som satsar. –Det tandläkarteam som tidigare fanns i Änge var mycket uppskattat av Offerdalingarna. Det gjorde ett mycket bra jobb, det har jag själv sett, säger hon. Marias meritlista är diger. Hon är specialist i oral protetik, vilket betyder att man ersätter förlorade tänder. Det kan vara med implantat men också med broar fästa på tänder eller avtagbara proteser. –Jag har jobbat privat i Strängnäs länge men också tolv år på Tandläkarhögskolan i Stockholm som lärare och forskare  och skrivit en licentiatavhandling om odontologisk materialteknik, berättar hon och fortsätter: – Jag tycker mycket om mitt yrke. Tandhälsa är viktigt och jag kan verkligen gå hem efter en arbetsdag och känna mig nöjd med det jag uträttat. Hon har behandlat både kända och okända och att efternamnet von Beetzen råkar vara adligt tar hon med en klackspark. –Det var visst en kommendant i Stralsund som adlades av den österrikiske kejsaren på 1700-talet. Men min morfar var folkskollärare och mamma tandläkare. Det var hon som inspirerade mig till yrket!

Att Maria och hennes man, som är filmare, hamnade i Offerdal, beror på ett stort friluftsintresse. Via jakten hittade de en  skogsgård  i Önet för fem år sedan. Säljaren visade sig vara tandsköterska, och hon såg till att Maria började arbeta lite på Folktandvården i Krokom. –Ja, en gång i månaden har jag tagit nattåget upp och gästjobbat där i tre dagar. Det märks att det varit tandläkarbrist här, folk har hamna utanför och inte gått på kontroller. Offerdal har dragit mer och mer: –Vi älskar lugnet, naturen och det vackra landskapet med alla sina horisontlinjer. Offerdals landskap är verkligen unikt vackert!

Nu startar hon alltså eget tandläkeri i Offerdal. –Jag kunde inte låta bli att kolla lite på lokal i Änge och hittade en som jag blev kär i: det gamla kommunkontoret på Ängevägen 18.

Krokomsbostäder kommer nu att renovera lokalerna som sedan ska inredas. Öppningen blir framåt vårkanten och till sin hjälp då kommer klinikchefen Maria att ha två erfarna tandläkare på deltid, två tandsköterskor samt så småningom en tandhygienist. Men hon poängterar att tandläkarna inte är rekryterade från Folktandvården i Krokom: –De som finns där behövs på Folktandvården, det råder ingen konkurrens emellan oss. De har tydligt uttryckt att de är glada att vi startar i Änge igen. Nu gäller det att vi alla tillsammans gör tandhälsan bättre!

–Det ska bli väldigt roligt att börja jobba när vi väl kommit så långt. Det är tusen saker som ska fixas först och en miljon prylar som behövs i en tandläkarmottagning. Men jag vill skapa en riktigt fin klinik för våra patienter och en trevlig arbetsplats för oss som jobbar och som ska kunna fungera under lång tid, avslutar Maria von Beetzen.

Powered by Labrador CMS