Ahmed var parlamentsledamot och polischef i Jemen

Jemen, beläget på den södra delen av den arabiska halvön, är ett land plågat av krig. Den mänskliga nöden växer i krigets spår. Ahmed Hussein, som numera bor i Östersund, hade på sin tid en högt uppsatt position i landet.

Publicerad

Ahmed är 53 år och praktiserande muslim. Han växte upp i rikets andra stad, kuststaden Aden: –Sydjemen, som jag kommer från, styrdes av engelsmännen i 127 år. Det var väl fungerande, med god utbildningsstandard. Folket var så snälla. Och vilken god fisk man kunde äta där!

I Aden gick han i sju år på universitetet. Han tog en master i business administration. I 25 år arbetade han på ”Ministry of interior”, vilket kan översättas med Inrikesministeriet. Han var chef över vad som kan motsvaras av polismyndigheten: –I Jemen hade polisen fler funktioner än i Sverige, kan jag se. Jag hade ansvar för allt det som handlade om id-handlingar, pass, körkort, födelseregister och bilregister för alla medborgare. Det var väldigt intressant.

Han blev även utvald att sitta i parlamentet. Det gjorde han i två år och två månader: –Jag var inte partipolitiskt aktiv utan blev utvald på grund av mitt arbete. Jag var med och arbetade fram Jemens nya konstitution. Det var ett stort och viktigt arbete, som jag är mycket stolt över!

I Jemen bor det runt 28 miljoner människor. Republiken Jemen bildades 1990 när Nordjemen och Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med flera grannstater inblandade.

–Idag är Jemen förött och delat, det finns två parlament, två regeringar, två presidenter. Vilket annat land har det så? Jag kommer inte att återvända förrän det är fred där igen.

För när kriget kom allt närmare och kamrater som hamnat i armén dödades, flydde han. Ensam, genom Saudiarabien, Turkiet, Grekland, Tyskland, Serbien, Kroatien… Resan gick med båt, vandring och tåg. Till slut hamnade han i Jämtland. Efter sejourer i först Nälden och sedan Föllinge, bor han idag i Östersund och har precis påbörjat en utbildning till vårdbiträde. –Den är jag mycket glad för. Jag skulle gärna arbeta inom hemtjänsten och har därför också sett till att ta körkort här. –Jag älskar att hjälpa människor, det gjorde jag redan i Jemen.

Nu har även hans fru Amal och de yngsta barnen kommit. Den äldsta sonen är 20 år och kvar i Jemen, men Ahmed hoppas att också han ska få komma till Sverige. De yngre barnen går på förskola och skola och Amal har börjat på SFI i Östersund. –Vi trivs bra här och hoppas på att få bli svenska medborgare, säger han vänligt.