30 år efteråt: hjältarna berättar om den tuffa evakueringen från kabinen

Det är nu drygt 30 år sedan den dramatiska januaridagen då 34 personer fastnade i luften på kabinbanan på fjället i Åre.

Publicerad

Det är nu drygt 30 år sedan den dramatiska januaridagen då 34 personer fastnade i luften på kabinbanan på fjället i Åre. Avgörande roller i räddningsarbetet med evakueringen hade två säsongsarbetande personer från Offerdal: Sune Sjöström i Åflo och Kersti Jonsson från Kaxås.

Jämtlands Tidning träffar Sune och Kersti utanför kabinbanan i Åre. Senaste året har den skapat rubriker av helt andra slag än orsaken till att vi är där den här dagen mellan jul och nyår. Skistar vill nämligen riva den gamla anrika kabinbanan då dess kapacitet inte är tillräcklig för dagens skidåkning. Banan invigdes 1976 och är den enda i sitt slag i Sverige.

Men annat var det då för 30 år sedan, före Skistars tidevarv, när kabinbanan hade en nyckelfunktion att transportera turister till och från toppen på Åreskutan. Nästan tre kilometer i luften över fyra stolpar till högsta höjden 1274 meter var resan med kabinen. Det som började som en vanlig vinterdag för skidåkning den 28 januari 1989 slutade med den allvarligaste incidenten i Åres historia.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS