Vera Comén och Nova Ridefjord gillar att vara på plats idag.
Vera Comén och Nova Ridefjord gillar att vara på plats idag.

Kvinnor visade sin kreativitet i Kälom

KVINNIS var namnet på ett av de evenemang som fanns under Krokoms kulturvecka. I Käloms bygdegård kunde man se och köpa hantverk, tillverkade av kvinnor i Krokoms kommun.

Publicerad

Genom åren har det varit tradition att anordna utställningar under kulturveckan i Krokoms kommun.

Trots coronapandemin valde eldsjälarna Eivor Comén, Karin Rickardsson och Siv Galin att fortsätta den traditionen.

I Käloms bygdegård i lördags bjöd man in besökarna till KVINNIS (Krokoms kvinnor i samverkan)

– Det här är en bra lokal. Det är lätt att hålla avstånd och vi har skyltar och handsprit så det är inga problem, säger Eivor.

– Vi är åtta utställare här idag. Det är ett varierat utbud. Det finns ost, bröd, böcker, garner, broderier och loppis, berättar Karin.

Erika Johnsson sitter vid ett bort och säljer garner av olika sorter. Hon har en egen garnbod i Stavre i Offerdal och hon ser nya trender i garnutbudet.

– Reflexgarner har kommit starkt. Man kan sticka mössor eller benvärmare som gör att man syns bättre efter vägarna, berättar Erika. Käloms byalag är de som ser till att besökarna inte behöver gå hungriga från bygdegården denna lördag.

– Vi är tre som jobbar i köket idag och allt vi bjuder på är hembakat, säger Bodil Persson.

Vid ett loppisbord sitter två lite yngre utställare och säljer julsaker. De tycker om att vara på plats idag.

– Det är roligt och kul att träffa folk, säger Vera Comén och Nova Ridefjord. Vädergudarna är snälla idag så utanför bygdegården sitter Lisen Fjällman från Krokom och stickar på vad som ska bli en islandströja. För en van stickare som Lisen tar det inte så lång tid att få klart plagget.

– En vecka kanske det tar om man får lägga den tid man vill på stickningen, berättar Lisen.

Hon har många alster till försäljning och de brukar gå åt på olika marknader. Hon berättar att det kan bli runt 100 sockor stickade under ett år. Hur fick hon då upp detta intresse för handarbete?

– Det började med att min mamma sa: Jag lagar inga mera sockor åt dig. Endera lär du dig sticka egna eller så får du vara utan sockor, skrattar Lisen.

Arrangörerna är nöjda med uppslutningen denna lördag och tycker att den fyller en viktig funktion.

– Det är roligt att visa kreativiteten som väldigt många kvinnor står för, och kanske inte alltid får synas, säger Eivor och Karin.

Powered by Labrador CMS