Det är många som är upprörda i Kälen över skolskjutsbesluten.
Det är många som är upprörda i Kälen över skolskjutsbesluten.

Flera föräldrar i Kälen upprörda över att barnen tvingas stå vänta vid E14

KROKOM (JT) Häromveckan rapporterade JT om åttaårige Arvid Lögdström från Kälen på Rödön som inför skolstarten i höst fått beskedet att han ska vänta på skolskjuts strax intill den tungt trafikerade 90-vägen E14. Arvids mamma Maria Olofsson berättade då att hon överklagat beslutet om Arvids skolskjuts och inväntade besked från kommunen. Nu träder fler föräldrar från Kälen fram och berättar om liknande omständigheter.

Publicerad

Beskedet om Arvids skolskjuts kom som en chock för hans mamma Maria Olofsson. Arvid är åtta år gammal och tanken är att han ska vänta vid den illa upplysta raksträcka där vägen ut från Kälen på Rödön möter den tungt trafikerade E14.

– Ingen i byn vill ställa sina barn här. Det går bara inte, säger Maria Olofsson.

Agnes Israelsson är 11 år gammal och ska till hösten börja i femte klass. Hon bor med sin familj på andra sidan E14 från busshållplatsen och kommer behöva korsa 90-vägen en gång per skoldag. Agnes mamma Ingeborg Israelsson säger att de måste kunna räkna med att barnen kan ta sig till skolan på ett säkert sätt.

Agnes Israelsson är 11 år gammal och hon kan behöva korsa E14 för att ta sig till skolbussen.
Agnes Israelsson är 11 år gammal och hon kan behöva korsa E14 för att ta sig till skolbussen.

– Det är illa nog att barnen i högstadiet ska behöva korsa vägen. Det finns många barn här i Kälen och vi som bor här trivs så bra. Därför är det viktigt att det finns samhällsfunktioner av den här typen, säger Ingeborg Israelsson.

Ingeborg Israelsson säger att det är illa nog att barn i högstadiet ska behöva korsa E14 för att ta sig till bussen.
Ingeborg Israelsson säger att det är illa nog att barn i högstadiet ska behöva korsa E14 för att ta sig till bussen.

Magnus Bjurling är pappa till Hugo, Joel och Oskar som alla tre har eller kommer att påverkas av beskeden om skolskjuts. Joel ska börja i sjunde klass till hösten och ska vänta på skolskjuts intill E14 han också.

– Jag kan tycka att de borde ändra för högstadiet också. Vägen borde vara upplyst och det borde finnas ett övergångsställe om barnen ska korsa. Det är väl en fråga för Trafikverket egentligen, säger Magnus Bjurling.

Dan Andersson berättar om situationen för sonen Melker Holmberg.

– För oss verkar det vara en fråga om besparingar. Kommunen skriver så stort om barn och ungdom. De borde organisera bättre, säger Dan Andersson.

Susanne Thunells dotter Moa Lögdberg är sju år gammal och tanken är att Moa också ska vänta intill E14. Susanne har, precis som många andra föräldrar i Kälen överklagat kommunens beslut om skolskjuts.

– Det är bara att hoppas. Det känns inte som att de värnar om barnen, säger Susanne Thunell.

Häromveckan sa Mahmoud Addas, skolskjutshandläggare på Krokoms kommun bland annat till JT att det är vårdnadshavarens ansvar att lära barnen vänta vid hållplatserna på ett säkert sätt. Ligger det något i det?

– Det går ju inte med åttaåringar. Även en vuxen kan tycka att det är otäckt att springa eller gå längs E14. Det kan ta jättelång tid innan man säkert kan korsa vägen, säger Eva-Lena Årmyr, förälder i Kälen.

Powered by Labrador CMS