Locka hit verksamhet som bränner el skapar inte arbetstillfällen

KROKOM (JT) Elintensiv verksamhet som serverhallar ger i sig inga arbetstillfällen eller skatteintäkter. Men det kan ge synergier till andra företag som i sin tur kan ge arbetstillfällen. Det är entreprenören Mikael Östlings erfarenhet efter att i några år ha hyrt ut industrilokaler till datalagring så kallade noder för kryptovaluta.

Publicerad

– Man ska komma ihåg att det här är aktörer som jagar slantar, utländska företag som inte är intresserade av att utveckla verksamheter lokalt. De behöver lokaler för att ställa upp sina datorer och servrar. De startar ett svenskt aktiebolag med datorerna som enda tillgången, när de sedan väl är på plats sköter verksamheten sig själv, säger Mikael Östling som äger en stor industrifastighet i Västjämtland där han hyr ut lokaler till olika företag. Här finns verksamheter som husfabrik, plåtslagare, eventbolag och också serverhallar för kryptovaluta. Totalt är ett tiotal personer sysselsatta inom det gamla industriområdet, men det är inte serverhallarna som genererar dessa arbetstillfällen utan det är övriga företag.

Mikael visar en varm lokal med fläktar och stålhyllor, här står blinkande servrar prydligt på rad, alstrar värme och digitala transaktioner.

– Så här ser det ut när det fungerar. Det här är mining för kryptovaluta och här går transaktionerna i kedjor. Datorerna sköter jobbet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS