Kjell-Erik sänder norsk radio från Bredbyn
Kjell-Erik sänder norsk radio från Bredbyn

Kjell-Erik sänder norsk radio från Bredbyn

KROKOM (JT) Programledaren Kjell-Erik jobbar till vardags på Radio Krokom. Nu vikarierar han på Radio Trøndelag i Norge. Det sänds från Kjell-Eriks hus i Bredbyn, där han har sin egen lilla studio.

I fyra veckor leder Kjell-Erik det norska radioprogrammet, som har cirka 30 000 lyssnare. Han har själv lagt upp programmen med allt ifrån musik och gäster till intressanta samtalsämnen.

Hur kom det sig att du började med radio en gång i tiden?

–Jag hade en kompis som satt i styrelsen för radioföreningen Krokom bygdens kulturella radioförening. Detta var innan man ens hade börja sända några program och min kompis frågade mig om jag skulle vilja hålla på med radio. Sedan fick jag ett samtal av en karl som berättade att Radio Krokom skulle köras igång. Jag började där 2004.

Hur kom det sig att du fick förfrågan från Radio Trøndelag?

–I våras fick jag förfrågan från Radio Trøndelag och efter ett tags funderande bestämde jag mig för att ta erbjudandet.

Mellan klockan13 och 17 måndagar till fredagar leder han nu programmet ”Trønderruch”. Han berättar att han och redaktören på Trøndelag, Johannes Aarmo, brukar koppla ihop stationerna Radio Krokom och Radio Trøndelag på fredagar.

–Då sänder vi ett “Fredagsprat” där vi jämför saker och ting mellan våra län.

Är det du som lägger upp programmen?

–Ja, det är jag som väljer vad jag vill prata om, vilken musik som ska spelas och så vidare. Men jag måste förhålla mig till nyhets- och reklaminslag, de är ett krav.

Är det inte svårt att bestämma vad programmen ska innehålla?

–Det kan vara svårt för jag får lära mig lite nya dataprogram, som skiljer sig från det vi har i Radio Krokom. Man måste lära sig vilka knappar man ska trycka på och så, men det sätter sig ganska snabbt.

Hur är det att sända norsk radio från Sverige?

–Det kan bli lite klurigt ibland, säger Kjell-Erik. Jag kan till exempel inte titta ut genom fönstret och se vad det är för väder i Trøndelag och vilka nyheter eller samtalsämnen som är aktuella där.

Han berättar att det därför krävs lite mer research innan programmen. Det som också kan vara lite utmanande är att han själv pratar svenska och inte är så bekväm med att prata norska.

–Men jag förstår språket bra och kan utan problem ha med norska gäster.

Är det många ungdomar som lyssnar på radio?

–Jag skulle säga att ungdomar lyssnar på radio i mindre utsträckning idag. En stor faktor till det är nog att poddar tagit plats hos både barn och vuxna. Egentligen är det inte så stor skillnad på podd och radio förutom att man kanske pratar lite längre i en podd. Varför många ändå väljer podd istället för radio är nog för att man kan lyssna när man själv vill.

Hur ska man få flera ungdomar att lyssna på radio?

–Jag vet flera som sänder poddar i radioprogrammen, vilket säkert ökar intresset! Det jag också tror kan öka intresset är om radioprogrammen sänds från där man bor. Då skulle man kunna till exempel intervjua andra ungdomar om deras vardag. Jag tror att det är roligare för ungdomarna om de känner igen sig.

Själv lyssnar jag inte så mycket på radio, just därför tycker jag det är lättare att sätta på en podd jag vet är bra, när jag har tid. Jag tycker precis som Kjell-Erik att man borde ha ett bredare innehåll som passar alla så att vi ungdomar blir mer nyfikna på just radio.

Powered by Labrador CMS