OFFERDAL

Mattias Bångman och Max Novak står bakom Hällrace och tar i år fram ett nytt koncept för att få fler att vilja motionera. I år görs toppstugan på Hällberget om till en skrivarlya.
Mattias Bångman och Max Novak står bakom Hällrace och tar i år fram ett nytt koncept för att få fler att vilja motionera. I år görs toppstugan på Hällberget om till en skrivarlya.

I sommar blir det skrivarstuga på Hällbergstoppen

KAXÅS (JT) Förra sommaren omvandlades Toppstugan på Hällberget till en konstverkstad, den här sommaren blir det skrivarlya. Detta när gänget bakom det populära Hällrace fått ställa om på grund av pandemin, i år till Hällrace Handskrivet. En aktivitet som sträcker sig från 21 juni till 1 augusti.

Publicerad Senast uppdaterad

Sveriges största motbackelöp med målgång på Hällberget i Kaxås har de senaste två somrarna fått ändra inriktning. Normala år drar tävlingen 500 startande, elit som motionär, 3 kilometer uppför med avslutande pizzabuffé på toppen vid Hällbergsstugan är en populär aktivitet. Tyvärr sätter pandemin även i år stopp för gemensamma motionsaktiviteter av större format. Men för att uppmuntra till motion och kreativitet upprepar arrangören bakom Hällrace fjolårets succé Hällrace Handgjort. I år bjuds deltagarna in att skriva en bok. Boken om HällberGeten. Eleverna på Kaxås skola har redan fått uppgiften att påbörja arbetet med sommarens gemensamma berättelse.

– När vi körde Hällrace Handgjort förra sommaren så var det över 500 teckningar som målades på Hällberget, säger Mattias Bångman som tillsammans med Max Novak står bakom konceptet Hällrace.

Hällberget har en storslagen utsikt som lockar till vandring. Numera finns två iordningställda leder. En mellan Alsen och Ede och en från Kaxås till toppen på Hällberget.
Hällberget har en storslagen utsikt som lockar till vandring. Numera finns två iordningställda leder. En mellan Alsen och Ede och en från Kaxås till toppen på Hällberget.

I sommar byts målarpenslar mot skrivmaskiner av den gamla sorten, som nu finns i Toppstugan. De som vandrar eller springer till Hällbergets topp har möjlighet att slå sig ner i Toppstugan och knacka ner ett kapitel om HällberGeten.

— Det vi kallade Hällrace Handgjort förra året blir Hällrace Handskrivet i år. Grunden till idéen, att vi vill att det ska resultera i en fysisk bok i slutet av sommaren hade vi klar redan i höstas. Under våren har vi i flera omgångar samlat in till möten med idérika Offerdalingar som har format en spännande metod för hur det ska vara enkelt som deltagare att bidra till bokens innehåll. Vi har tagit hjälp av författare med lokalanknytning som Elin Olofsson, säger Mattias Bångman.

För att underlätta har arrangören valt ut en karaktär som målades förra sommaren och som kallas HällberGeten. Elever vid Kaxås skola skriver inledningen till boken och sedan får sommarens toppbesökare fortsätta berättelsen om HällberGeten.

— Normalt handlar Hällrace om att få folk som inte springer att springa, precis som vi i fjol ville få ovana målare att måla så vill vi i år sänka tröskeln så mycket det går för att sätta sig på bergets topp och skriva ett eget kapitel om HällberGeten. Utöver starten på berättelsen som ges, så får deltagarna med sig olika byggstenar till berättelsen på vägen upp till toppen, de får inspirationsbilder i Toppstugan och de får en startsignal med en inledning. Sedan är det bara att greppa en av våra många analoga gamla skrivmaskiner och börja sin kreativa resa med fantasin som verktyg, säger Bångman.

Sex kapitel ska produceras vilket innebär sex veckors tävlande.

När är de löpartävlingar med nummerlapp på bröstet som har satt Hällberget på kartan tillbaka?

— Tillsammans med kyrkan så håller vi dörren öppen för vårt traditionsenliga höstarrangemang Holy Race mellan Alsen och Ede kyrka. Dock ser vi att det sociala umgänget är så pass centralt i både Hällrace och Holy Race att vi aldrig kommer genomföra varianter där vi sprider ut deltagare. Restriktionerna måste lätta så att vi får möjlighet att samla minst 500 personer för att det ska bli aktuellt. Vi tar beslut om löpartävlingarna i juni, säger Max Novak.

I väntan på lättade restriktioner ligger Hällrace arrangören inte på latsidan när det handlar om utvecklingen av Holy Race, som är ytterligare en aktivitet på Hällberget. Ett motionsevent mellan Ede och Alsens kyrka.

— Vi har fått offentligt stöd för att i sommar, med hjälp av sherpas från Nepal, bygga en 150 meter lång stentrappa i Offerdalsskiffer vid loppet brantaste och besvärligaste passage, säger Max Novak som projektleder det bygget och fortsätter:

— Vi jobbar med infrastrukturen för att sänka tröskeln och göra det möjligt för alla att vilja motionera.

Powered by Labrador CMS